Efterlønspenge giver hul på 16 milliarder

Langt flere end ventet vil hæve deres efterlønspenge, men de bruger dem ikke. De sparer op og betaler gæld.

PENSION

I forvejen har vi et kæmpe underskud på statens finanser, men udbetalingen af efterlønspengene kan få statens underskud til at vokse med yderligere 16 milliarder kroner mere end budgetteret.

Regeringen har besluttet, at danskere, der ønsker det, kan få deres indbetalte efterlønspenge udbetalt næste år. 17 milliarder er sat af til tilbagebetalingen. Men det kan i stedet for et tiltrængt skub i økonomien betyde et endnu større hul i finanserne, viser en ny undersøgelse fra Ugebrevet A4 lavet af Analyse Danmark.

Langt flere end planlagt vil nemlig hæve deres efterlønspenge, og dermed kommer staten til at punge ud med mere, end man regnede med. Samtidig vil kun 12 procent bruge pengene nu. Tre ud af fire vil spare op eller betale af på gælden.

De Konservatives finansordfører, Mike Legarth, mener, effekten bliver større, end hvad A4 forudsiger, og han peger på, at der ikke ligger et succeskriterium for regeringen.

“Man skal også passe meget på med at bruge undersøgelser, hvor de adspurgte må vælge mellem opsparing og forbrug, til noget. Det kommer meget an på, hvad konjunkturerne er, og hvordan folketingsvalget går. For hvis vi får en rød regering, så tror jeg, at langt de fleste vil spare pengene op, fordi der er en regning, der skal betales lige om lidt,” siger han til A4.

Ugebrevet A4 har talt med flere økonomer, der mener, det er ret sandsynligt, at danskerne holder igen med forbruget.

Det har ikke været muligt for A4 at få en kommentar fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

 

Tags