Efterlønsbidrag ender som afbetaling på gæld

Politikernes håb om, at efterlønsbidraget ender i forbrug, når folk vælger efterlønnen fra, lider et knæk. Pengene bruges til at betale gæld.

PENSION

Hvis VKO får gennemført sin tilbagetrækningsreform, så skal rigtig mange danskere have efterlønsbidraget tilbage på kontoen.

Men håber politikerne, at de mange milliarder kroner kommer i omløb i samfundet og sætter gang i forbruget, så kan de godt sætte forventningerne ned.

Hver femte dansker, der enten overvejer eller allerede har besluttet sig for at framelde sig efterlønsordningen, vil bruge de tilbagebetalte bidrag til at afdrage på gæld. Det viser en undersøgelse, som Analyse Danmark har foretaget for Ugebrevet A4.

Krisen har presset mange danskere ud i gæld, det mærker man i Experian, der står bag skyldnerregistret RKI.

Direktør Kim Bach forstår godt, at mange vil vælge at skære af gæld fremfor at hoppe ud i en forbrugsfest.

“Finanskrisen har haft nogle konsekvenser også for gældsætningen hos private borgere og for, hvad de er i stand til at kunne betale tilbage. I det lys virker det umiddelbart både naturligt og fornuftigt, at så mange vil betale af på deres gæld, når der gives penge fri,” siger han til A4.

Knap 210.000 danskere står opført i RKI. De skylder 12,5 milliarder kroner.

Seks procent i undersøgelsen svarer, at de alene dropper efterlønnen for at få penge til at afdrage gæld.

Det er en uholdbar situation, hvis efterlønnere vil skippe efterlønnen alene for at få nedbragt gæld. Det mener Socialdemokraternes socialpolitiske ordfører Mette Frederiksen.

“Det er jo ikke noget, der gavner én på lang sigt. Det er lidt som at tisse i bukserne, når det er koldt. Det vil medføre en øget ulighed i alderdommen, fordi der er nogle, der vil stå endnu ringere i forhold til pensionsopsparing – eller mangel på samme – end de allerede gør,” siger hun til A4 og peger på at efterlønsforringelsen har en gevaldig social slagside.

De Konservatives socialordfører Vivi Kier mener, at det er fornuftigt at bruge efterlønsbidraget til at betale af på gæld.

“Jeg synes, at det er rigtig vigtigt, at hvert menneske tager ansvar for sig eget liv. Her er der nogle mennesker, der siger, at nu skal vi arbejde nogle flere år, og frem for at brænde pengene af på en rejse eller andet, så synes jeg, det er fornuftigt, at man i stedet begynder at afbetale på den gæld,” siger hun til A4.

Hun mener, at en stor del af gælden skyldes overforbrug og luksusvaner. Det afviser Kim Bach, der siger, at finanskrisen bærer en stor del af skylden.

Kilde: Ugebrevet A4.

Tags

Anbefalede artikler