Efterlønnere: Vi ville gerne arbejde

Ældre medarbejdere kan sagtens blive fastholdt på jobbet, viser en ny medlemsundersøgelse fra FOA blandt 1300 af forbundets efterlønnere.

PENSION

De ældre får lov til at forlade arbejdsmarkedet uden at arbejdsgiverne forhindrer det.

En undersøgelse i FOA viser, at under 20 procent af fagforbundets efterlønnere oplevede, at chefen eller virksomheden gjorde noget for at holde på dem.

Der er ellers rig mulighed for at få seniorerne til at blive længere. Halvdelen af FOAs efterlønnere vurderer, at chefen godt kunne have holdt på dem.

“Vores medlemmer er nogle af dem, der bruger efterlønsordningen mest, blandt andet fordi de har et langt og ofte hårdt arbejdsliv. Når halvdelen af efterlønnerne siger, at arbejdsgiverne kunne have fået mere ud af dem ved at vise hensyn, så viser det, at der er et meget stort potentiale i den ældre del af arbejdsstyrken,” siger Dennis Kristensen, forbundsformand i FOA.

Han understreger, at selv om arbejdsgiverne kunne have beholdt op mod halvdelen af de nuværende efterlønnerne længere i arbejde, så er der stadig brug for efterlønnen.

“Det er vigtigt at huske på den anden halvdel af vores efterlønnere, altså dem, der ikke mener, arbejdsgiveren kunne have gjort noget for at holde på dem. Selv med særlige hensyn er der nogle af vores medlemmer, der er så slidt, at der ikke er andet at gøre end at sige, at de har ydet deres,” siger Dennis Kristensen.

Dennis Kristensen mener, at regeringen udelukkende tænker på at bruge pisken, når den vil fjerne efterlønnen. Der er ingen gulerødder, der kan få seniorerne til at blive længere.

“Regeringen ønsker kort og godt at tvinge seniorerne til at blive på arbejdsmarkedet. Det er ikke bare ubehageligt. Det er også unødvendigt. Hvis arbejdsgiverne virkelig vil den her gruppe, så kan de sagtens få flere til at blive. Derfor burde diskussionen i højere grad dreje sig om, hvordan vi sikrer gode arbejdspladser mod nogle gulerods-metoder for seniorerne,” siger Dennis Kristensen.

Han peger på, at seniorordninger, mere fleksibilitet i efterlønsordningen, plads til at tjene lidt mere som efterlønnere og anerkendelse fra ledelsen vil være “gulerødder”, som kan få tusinder af ældre til at blive på arbejdsmarkedet.

 

Tags

Anbefalede artikler