Dine pensionspenge skal gå til veje og broer

Pensionsformuer indgår i trepartsforhandlingerne for at skabe vækst. Pengene skal gå til bedre infrastruktur.

PENSION

Danskernes svulmende pensionsformuer er på vej ind som central vækstmotor til broer, veje og tunneler i samfundet, skriver Politiken.

I de trepartsforhandlinger, som skydes i gang torsdag i Statsministeriet, nævnes det specifikt i kommissoriet, at man gennem de såkaldte offentligt-private-partnerskaber (OPP) kan bruge private midler til at få udført offentlige anlægsopgaver.

- Der kan drøftes yderligere muligheder for vækst inden for rammerne af 2020-planen, herunder hvordan OPP kan bidrage til modernisering af offentlige anlæg og bygninger, hedder det ifølge Politiken.

Centrale fagforeningsbosser, der samtidig sidder på formandsposterne i gigantiske pensionspengetanke, erklærer sig villige til at åbne for checkhæftet til at finansiere store infrastrukturprojekter.

- Det er ingen hemmelighed, at vi gerne ser, at pensionsmidlerne bruges til at fremme væksten. Og det er også naturligt at drøfte dette i trepartssammenhæng, siger LO-formand Harald Børsting til Politiken.

3F-formand Poul Erik Skov Christensen ser kommissoriet som en mulighed for at igangsætte store projekter som for eksempel en københavnsk havnetunnel.

Han forestiller sig ikke, at trepartsforhandlingerne specifikt skal handle om for eksempel en havnetunnel, men bane vej for, at pensionsformuerne kan bruges uden at gældsætte de offentlige budgetter.

OPP indebærer, at en privat investor, for eksempel en pensionskasse, betaler for opførelsen af for eksempel elektrificering af jernbanenettet eller en motorvej og så påtager sig driften over en længere årrække.

Netop en hurtigere jernbaneelektrificering eller en havnetunnel i hovedstaden står ifølge Politikens oplysninger højt på transportminister Henrik Dam Kristensens (S) ønskeseddel, som imidlertid hidtil er ufinansieret.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display