Din pension bliver dyrere og får større risiko

Kommende EU-regel indebærer, at pensionsselskaberne skal minimere deres finansielle risici. Det kommer kunderne til at betale for i form af dyrere produkter og mindre pension.

PENSION


Du risikerer at få mindre i pension, end du regner med. Til gengæld får din nabo måske mere, end han havde forventet.

Det er konsekvensen af ny EU-regel, der tilmed vil gøre din pension dyrere, forudser ATP’s fondsdirektør, Bjarne Graven Larsen.

Bjarne Graven Larsen mener, at den nye regel, Solvency II, vil skubbe i retning af, at pensionskasserne ikke giver garanti på pensionen. Det bliver mærkbart for kunderne:

“Den yderste konsekvens, når man går fra et garanteret til et ugaranteret produkt, er, at man flytter risici fra pensionskasserne til kunderne. Det betyder, at en række af produkterne bliver dyrere, og at man kan ende med at stå med en mindre pension, end man havde regnet med,” siger Bjarne Graven Larsen til borsen.dk og fortsætter:

“Der vil være større spredning mellem de beløb, pensionisterne står med. Det afhænger af, om man har været heldig, har valgt den rigtige pensionskasse og det rigtige produkt.”

Krav om kapital

Den nye EU-regel, som skal stramme op på finanssektoren, vil kræve, at finanshusenes investeringer i aktier og obligationer skal være garanteret i form af egenkapital.

Som reglen ser ud på nuværende tidspunkt, bliver kravet om garanti større ved lange obligationer end for korte.

Det øgede krav om sikkerhed betyder, at pensionsselskaberne skal minimere deres risici. Ifølge Bjarne Graven Larsen vil risikoen formentlig gå fra pensionsselskaberne til kunderne.

“Hvis pensionskasserne skal af med en risiko, skal den flyttes over på andre. Så der er en stor fare for, at pensionskasserne flytter risikoen over på forbrugerne,” siger Bjarne Graven Larsen.

Problemer for branchen

“En række pensionskasser kommer til at stå i en meget svær situation. Selvom de danske pensionsselskaber er i god form sammenlignet med andre EU-lande, bliver det nødvendigt for de danske pensionsselskaber at foretage ændringer. I Danmark rammer reglen ikke kun pensionsopsparinger, men også livsforsikringer,” siger Bjarne Graven Larsen.

Bjarne Graven Larsen pointerer, at ATP har kapital til at fortsætte med at garantere pensionen, da selskabet i en årrække har ført en strammere risikopolitik end krævet af myndighederne.

Solvency II-reglen forventes at træde i kraft i 2012.Artiklen er bragt i samarbejde med Børsen


 

Tags

Anbefalede artikler