Danskernes skattemoral er steget

Danskernes holdning til skattesnyd er blevet markant mere striks. Skattesnyd er ikke ok, synes langt de fleste.

PENSION

Det er ikke i orden at snyde i skat og f.eks. trække lidt mere fra på selvangivelsen end godt er eller glemme at opgive firmabilen, selvom man bruger den privat.

Det viser en ny undersøgelse om danskernes lovmoral, som Rockwool Fondens Forskningsenhed har gennemført i samarbejde med Jørgen Goul Andersen, professor ved Aarhus Universitet.

I undersøgelsen er 1.146 danskere blevet spurgt om, hvad de mener om bl.a. skattesnyd.

Og her viser det sig, at danskernes skattemoral er steget betydeligt de senere år.

Forklaringen er bl.a., at det er blevet sværere for almindelige mennesker at snyde med selvangivelsen, fordi Skat kender næsten alle oplysninger på forhånd.

“Mulighederne for at snyde er svundet ind. Det er nok ikke lysten, det kniber med,” siger Torben Tranæs, forskningschef ved Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Det understreges også af, at danskernes appetit på sort arbejde – en anden form for skattesnyd – stadig er ualmindelig stor.

Sidste år påviste Rockwool Fondens Forskningsenhed således, at hver anden dansker (52 pct.) har købt sort arbejde inden for det seneste år, mens yderligere 29 pct. er villige er til at gøre det.

I alt er godt 80 pct. af den danske befolkning således potentielle kunder til sort arbejde.

“Accepten af sort arbejde er meget udbredt, og holdningen har været nogenlunde konstant gennem årene,” siger Torben Tranæs.

Han tror ikke på, at det vil hjælpe at gøre det ulovligt at købe sort arbejde.

“Det er altid ulovligt at medvirke til ulovligheder. Det vanskelige er at dokumentere, at folk har medvirket til sort arbejde med fortsæt, medmindre folk tvinges til at gennem deres regninger,” siger Torben Tranæs.

I Sverige har man forsøgt at bekæmpe sort arbejde ved at lave fradrag for vedligeholdelse af f.eks. huse.

“Så tilskynder man folk til at gemme deres regninger,” siger Torben Tranæs.

I England har man lovliggjort vennetjenester, således at der skal være penge imellem folk, før arbejdet er skattepligtigt. Mens man i Tyskland betaler en særlig lav skat af småjob.

Tags

Anbefalede artikler