Danskerne elsker sort arbejde

Husstande med årsindkomster på over en million kroner køber mest sort arbejde, og der er generelt stor velvilje over for sort arbejde i hele befolkningen.

PENSION

Sort arbejde lever i bedste velgående i Danmark – både i form af små vennetjenester og store kontant afregnede byggeprojekter. Sort arbejde for større kontantbeløb er for den rigeste del af befolkningen.

I husstande, hvor indkomsten er over en million kroner, har knap halvdelen – eller 47 procent – købt sort arbejdskraft i løbet af det sidste år. I husstande, hvor indkomsten ligger under 600.000 kroner, bliver det sorte arbejde i højere grad betalt med vennetjenester eller naturalier – men der bliver også generelt benyttet mindre sort arbejdskraft her end hos familier med høje indkomster.

I alt har mere end hver anden dansker benyttet sig af sort arbejdskraft i løbet af det seneste år, og hele 80 procent af befolkningen udtrykker velvilje over for sort arbejde.

Dog svarer en stor del, at de kun vil benytte sig af sort arbejde, hvis der ikke er kontanter indblandet.

Det job, som danskerne foretrækker udført uden for Skats rækkevidde, er i langt de fleste tilfælde relateret til boligen i form af bygge- eller anlægsarbejde.

Det afspejler sig også i, at hver anden i byggebranchen arbejder sort.

Det er ofte unge mennesker og i høj grad mænd, der arbejder uden regning.

Modtagerne kommer ofte fra bekendtskabskredsen – enten familie eller venner. Det er Rockwool Fondens Forskningsenhed, der har kortlag vores sorte vaner gennem de seneste 15 år.

Mere end hver anden dansker har købt sort arbejde inden for det seneste år.

Kilde: Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Tags

Anbefalede artikler