Betal mere i pension nu - og slip billigere i skat

Tjener du under 357.000 kroner i år, er det værd at overveje ekstra indbetalinger på pensionskontoen. Mens pensionsindbetalingen i år og til næste år indbringer en skatterabat på cirka 44,5 %, reduceres rabatten i 2009 nemlig til cirka 38,5 %.

PENSION

‘Side 1: Betal mere i pension nu – og slip billigere i skat’

Tilhører du den store gruppe af lønmodtagere, der ikke har fornøjelsen af at betale topskat og dermed har en personlig indkomst på under cirka 357.000 kroner i år, kan det betale sig at smide nogle ekstra kroner ind på pensionskontoen både i år og til næste år.

Regeringens skatteaftale med Dansk Folkeparti betyder nemlig, at mellemskatten på 6 % forsvinder fra og med 2009 for alle lønmodtagere, der ikke i forvejen betaler topskatten på 15 %. I overgangsperioden frem til 2009 skal du fortsat betale mellemskat, men kan til gengæld se frem til en maksimal skat på 38,5 %, når pensionen bliver udbetalt.

Kan du fremskynde en del af pensionsindbetalingen, får du både fordelen ved den høje fradragsværdi og den lave skat på udbetalingen.

Rent skatteteknisk betyder det, at den skattemæssige værdi af pensionsindskuddet udgør cirka 44,5 % i 2007 og 2008, mens du alt andet lige slipper med de nævnte 38,5 % i skat ved udbetalingen.

Har du derfor mulighed for at fremskynde en del af pensionsindbetalingen til i år og næste år og tilsvarende betale mindre i pension i 2009, får du både fordelen ved den høje fradragsværdi og den lave skat på udbetalingen. Alt selvfølgelig under forudsætning af, at skattestrukturen forbliver uændret frem til pensionstidspunktet.

Topskattebetalere får den største rabat
Er du medlem af den ikke særligt eksklusive klub af topskattebetalere med en marginal trækprocent på 63, øges skattefordelen på pensionsindskuddet allerede fra i år. Fradragsværdien udgør nemlig 59 %, mens du har gode muligheder for at slippe med cirka 38,5 % i skat ved udbetalingen.

Betingelserne er blot, at du før udbetalingen af din ratepension opstiller et budget over dine indtægter som pensionist. Elastikken i din økonomi er udbetalingsperioden på din ratepension, som mindst skal udgøre 10 år og hvor sidste udbetaling senest skal finde sted ved udgangen af det år, hvor du fylder 85 år.

Har du eksempelvis en ratepension på 3 mio. kroner, der giver dig 352.000 kroner årligt over 10 år, og dine øvrige pensionsindtægter summer sig op på 80.000 kroner, bliver du beskattet med cirka 59,5 % af de sidst udbetalte pensionskroner. I eksemplet svarer det til, at du skal betale en ekstra-skat på 17.640 kroner årligt i 10 år.

For at undgå ekstra-skatten forlænger du simpelthen ratepensionens løbetid med fire år, hvilket reducerer den årlige udbetaling fra ratepensionen til cirka 268.000 kroner. Dermed undgår du lige præcis at betale både topskat og mellemskat på sammenlagt 21 % på den del af indkomsten, der overstiger et cirka-beløb på 348.000 kroner i 2009 (før AM-bidrag).

[emediate]

‘Side 2: Betal mere i pension nu – og slip billigere i skat’

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display