Alle bør hæve SP-pengene

I denne uge sender ATP breve ud til alle med en SP-konto. Og anbefalingen fra Penge & Privatøkonomi er klar: Hæv pengene og brug dem på enten at afdrage gæld, spare dem op som frie midler eller til pensionen - eller simpelthen til forbrug.

PENSION

Som et led i regeringens forårspakke, der skal sparke liv i dansk økonomi, bliver SP-pengene snart sluppet fri. Og uanset om du vil brænde pengene af på forbrug, bruge dem til at nedbringe gæld eller spare dem op til din alderdom, bør du hæve dine SP-penge.

I denne uge kommer der et brev fra ATP, og det bør du underskrive og sende tilbage. I midten af juni vil pengene – fratrukket skat – gå ind på din NEM-konto.

Sindrige beregninger
I øjeblikket er medierne proppet med sindrige beregninger fra diverse revisionsselskaber og storbanker, der forsøger at blotlægge de skattemæssige fordele ved at hæve pengene nu eller lade dem være i fred til den dag, man går på pension.

Det kan forekomme ret uoverskueligt, når der jongleres med skattesatser, antal år til pension og fremskrivninger af, hvordan ens indestående kan forrentes.

Men Penge & Privatøkonomi er klar i mælet. For langt de fleste SP-opsparere er det en fordel at hæve pengene hurtigst muligt. Er du alligevel i tvivl, så rådfør dig med en professionel rådgiver.

Bundskatteydere
Betaler du ikke topskat, er det ikke en fordel at sætte pengene ind på en anden type pensionsordning. Du bør i stedet afdrage gæld med den højeste rentesats, spare pengene op på en højrentekonto eller bare bruge dem på ferie eller andre rare ting.

Topskatteydere
For topskatteydere er der en klar finte i at hæve SP-pengene og sætte dem ind på en rateopsparing, hvorved beløbet kan fradrages i topskatten på samlet 59 procent.

Eksempler:
Der står 20.000 kroner på SP-ordningen. Efter skat udbetales der cirka 12.200 kr. (effektiv skat 39 procent). Man sætter derefter cirka 29.600 kroner ind på en rateopsparing. Fordi dette indskud kan fradrages i topskatten (59 procent), så skal man kun “undvære” 12.200 kroner, der jo svarer til det man fik udbetalt. Resultatet er, at topskatteydere dermed kan øge pensionsopsparingen med cirka 9.600 kroner – fra 20.000 kroner i SP til 29.600 på en rateopsparing.

For en bundskatteyder, er regnestykket: SP 20.000. Udbetalt 12.200. 19.700 kr. ind på en kapitalpension. Det giver et “tab” på 300 kr. Derfor skal bundskatteydere primært bruge pengene på at afdrage lån eller spare dem op i frie midler.

På dette link kan du se, hvor meget der står på din SP-konto netop nu. Adgang til SP-konto

Du kan logge ind med enten:
Digital Signatur, Cpr.nr. og en adgangskode eller via Net-id (koden til din netbank)

Alternativt kan du ringe til ATP på telefon 70 12 80 00 og få oplyst din saldo.

Tags

Anbefalede artikler