4 gode grunde til at hæve efterlønspengene

1. oktober 2012 er sidste frist for at hæve dine efterlønspenge. Her er 4 grunde til, at du SKAL gøre det.

PENSION

Mandag, den 1. oktober er det sidste frist for at få sine efterlønspenge udbetalt. Det sker via din a-kasse. Det kan være svært at beslutte, om du skal gøre det, men her er nogle konkrete tilfælde, hvor det vil være en fordel af få pengene udbetalt.

Du skal hæve efterlønspengene nu, hvis:

1. Du har en stor pensionsopsparing, og du er under 50 år

De nye regler betyder, at der sker modregning i efterløn i forhold til størrelsen på din pensionsopsparing. Hvis du allerede nu kan se, at din pensionsformue stiger op over 3-3,5 millioner kroner ved overgang til efterløn, så er den økonomiske fordel ved at vente og gå på efterløn meget lille, idet 4 % af formuen modregnes. Er din pensionsformue på 5 millioner kroner modregnes der 200.000 kroner, hvilket svarer til efterlønnen. Det vil derfor ved store pensionsformuer bedre kunne betale sig at hævne pengene og enten sætte dem ind på dine pensionsordninger eller spare dem op i frie midler.

2. Du er under 50 og har dyr gæld

Har du dyr gæld – for eksempel forbrugs- og kreditkortlån til med en ÅOP (Årlig Omkostnings Procent) over 10 procent– og du er under 50 år og ikke har tænkt dig at gå på efterløn, vil det være en økonomisk fordel at hæve efterlønspengene nu og indfri den dyre gæld med pengene.

3. Du er under 50, vil ikke på efterløn - og vil have mest muligt udbetalt ved pensionering

Du er under 50 år og ved, at du ikke ønsker at gå på efterløn. Du har dog overvejet at blive i ordningen for at få udbetalt den skattefrie præmie på cirka 147.000 kroner for ikke at gå på efterløn. Men hvis du får pengene ud nu og herefter investere dem plus de penge, du fortsat skulle have indbetalt til ordningen, vil du faktisk kunne opspare et tilsvarende eller højere beløb selv. Forudsætningen her er, at du sparer op i mindst 18 år og kan forrente pengene med mindst 3 procent.

4. Du er ung og ubekymret

Du er ung, ubekymret, har et ikke nedslidende job og tvivler alligevel på, at efterlønsordningen ikke bliver ændret endnu engang inden for de næste 20 år. Tror du på din egen arbejdsevne og har et overvejende intellektuelt job og desuden forventning om en god løn og en ditto pensionsopsparing. Så kan du lige så godt hæve efterlønspengene og bruge dem på enten opsparing, afdrag på dyr gæld eller rejser/forbrug.

Uanset hvad, så bør du inden, du beslutter dig, rådføre dig med din a-kasse samt læse de mange artikler, der i øjeblikket er i medierne – og her på Penge.dk – om efterløn. Er du først trådt ud, kan du ikke komme ind igen. Desuden går du glip af eventuelt fleksydelse og seniorjob-ordningen.

 

 

Tags

Anbefalede artikler