Vores IQ falder, når vi holder møde

Går du tit ud af et mødelokale med en fornemmelse af at være blevet dummere, er det ikke helt forkert.

KARRIERE

Et eksperiment fra Virginia Tech Carilion Research Institute har vist, at IQ’en falder, når du holder møde med andre. Hjerneforsker Jon Wegener forklarer, at de, der mister mest intelligens, er de mest empatiske.

»Alle mennesker har en vis hjernekapacitet. Hvis man fokuserer meget på, hvad de andre tænker, så optager det en stor del af kapaciteten, og så er der ikke så meget overskud til at tænke intelligent,« siger Jon Wegener.

Det går især ud over kvinderne. De er typisk mere empatiske end mænd, og derfor har de sværere ved at finde overskuddet til at fokusere på intelligensen. Problemet kan løses ved at slå empatien fra, men det kan ifølge Jon Wegener ikke lade sig gøre.

Den empatiske egenskab er vi ikke selv herre over. Den eneste løsning er derfor at gå til møder med mennesker, som du kender godt. På den måde ved du bedre, hvordan de andre reagerer og tænker – dermed kan du rette en større del af hjernekapaciteten mod at sige noget intelligent. Du kan dog også blive tvunget ind i sammenhænge, hvor du ikke kender de andre mødedeltagere.

Det sker for eksempel til jobsamtaler. Hvis du er meget empatisk, vil du her præstere dårligere end de mindre empatiske på trods af, at I er lige intelligente.

»De mindst empatiske er til en jobsamtale mere ligeglade med, hvad de andre mødedeltagere tænker, og derfor vil de typisk præstere bedst, selv om de ikke nødvendigvis er de mest intelligente eller de bedst egnede til jobbet,« siger Jon Wegener.

Selv om du ofte går til møder, er der ingen grund til at være bange. Den mistede intelligens vender tilbage, så snart mødet er slut.

 

 

Hvad fik du ud af mødet?

Det er ikke alle møder, som er lige nødvendige. I 2011 viste en rundspørge blandt 500 danskere, at over 72 procent kun lærte lidt eller ingenting ved deres seneste møde.

Fik du ny, vigtig information på mødet?
Fik ny, vigtig viden 28%
Lærte kun lidt 52%
Lærte intet nyt på mødet 20%

Kilde: Konsulentbureauet Arbejdsglæde nu.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display