Vi tror ikke på lønstigninger

Op mod halvdelen af os tror, vi får under to procent i lønstigninger, når vi sidder over for chefen og forhandler løncheckens størrelse.

KARRIERE

Vi har opgivet troen på store lønstigninger i kølvandet på den økonomiske krise. Fire ud af ti danskere mener, de kan se frem til nul kroner i lønstigning, når de igen sidder over for chefen i en lønforhandling.

Det viser en ny meningsmåling, som Greens Analyseinstitut har lavet for Børsen. Helt op imod halvdelen af danskerne forventer, at deres lønstigninger vil ligge under to procent, hvilket betyder, at inflationen udhuler lønnen. Kun hver fjerde tror, de vil få tre procent eller mere med i lønposen.

Selvom de danske lønmodtagere har mistet troen på lønstigninger, så er det faktisk ikke mere end to år siden, at lønnen steg med 4-5 procent i den private sektor. Og sidste år hentede de offentligt ansatte over fem procent mere i løn. Det viser den seneste økonomiske redegørelse fra VK-regeringen.

Men netop de offentligt ansatte er dem, der nu tror mindst på lønstigninger. 49 procent forventer et rundt nul i lønregulering, mens kun 12 procent tror på et lønhop på tre procent eller mere.

Hos de privatansatte er optimismen en smule større. Kun 28 procent tror på et nul, mens 36 procent tror på et lønhop på tre procent eller mere.

Ifølge Bente Sorgenfrey, formand for FTF, så vil det være problematisk med en lavere realløn ved næste forårs overenskomstforhandlinger i den offentlige sektor, og derfor er kravet mindst halvanden til to procents lønstigning.

“Det er klart, at krisen har påvirket os alle sammen, og forventningerne bliver sat efter det. Vores organisationer går efter at forsøge at sikre reallønnen. Det er afgørende for købekraften,” siger Bente Sorgenfrey til Børsen.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display