Vi overdriver arbejdstiden

Vi er ikke helt ærlige omkring, hvor meget vi arbejder. Det viser Rockwool Fondens undersøgelse "Har vi tid til velfærd?".

KARRIERE

Danskerne overvurderer, hvor meget de arbejder. Det er en af konklusionerne i undersøgelsen Har vi tid til velfærd?, som den uafhængige institution Rockwool Fonden står bag.

Undersøgelsen bygger på 7.000 besvarelser, hvor den påståede arbejdstid er blevet sammenlignet med den reelle. Resultatet er, at en gennemsnitsdansker arbejder 33,2 timer om ugen, mens han tror, at han arbejder 39,3 timer om ugen.

Det er en overvurdering på 18 procent. En anden konklusion er, at de, der arbejder mest, overvurderer arbejdstiden mest. Selv om de rent faktisk kun arbejder 44 timer om ugen, tilkendegiver den mest arbejdsomme gruppe, at den ugentlige arbejdstid er hele 56 timer.

»Er du i toppen af et hierarki og blandt dem, der arbejder mest, så binder du i langt højere grad dit liv op på dit job. Du føler dig mere værd og har i det hele taget en tendens til selvovervurdering,« siger Henning Jørgensen, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

Den overvurderede arbejdstid er altså et resultat af at hægte jobbet op på identiteten, og det kan ifølge Henning Jørgensen give bagslag, hvis du bliver fyret. Ved en opsigelse mister du både job og identitet.

Men så længe du er i arbejde, er der ikke nødvendigvis noget at frygte.

»Der er jo ikke noget galt med en stor arbejdsindsats. Man skal bare være opmærksom på at udføre det på en måde, så der er balance mellem jobbet og fritiden. Man risikerer, at man ikke har andet i livet end jobbet, og det kan give en hård landing, hvis man mister jobbet eller får en mindre betydningsfuld stilling,« siger Henning Jørgensen.

Tid på jobbet

Rockwool Fondens rapport viser, at danskerne overvurderer deres arbejdstid mere end tidligere.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display