Vi foretrækker magelige lønmodtagerjob

Livet som selvstændig er for usikkert, mener et stort flertal af danskerne. De foretrækker lønmodtagertilværelsen.

KARRIERE

En sikker gage på lønkontoen hver måned og penge i opsigelsesperioden, hvis man fyres.

Det er noget, danskerne kan forholde sig til.

Mindre end hver 10. dansker drømmer om at stifte selvstændig virksomhed. Andelen af danskere, der foretrækker lønmodtagertilværelsen er derimod steget voldsomt, viser en analyse fra ASE, der er fagforening for 150.000 selvstændige og lønmodtagere.

“Det er uhyre få, som går med konkrete iværksætterplaner. Sætter man det i sammenhæng med, at nye virksomheder er de største jobskabere, er det let at få øje på det uheldige i udviklingen,” siger ASE’s direktør Karsten Mølgaard Jensen.

Siden 2007 er der sket et fald i antallet af nystartede virksomheder.

Det skyldes den økonomiske krise, men også, at politikerne har satset for entydigt på vækstvirksomheder, lyder det fra ASE.

“Man har glemt, at den rigtige idé godt kan opstå uden global succes for øje,” siger Karsten Mølgaard Jensen.

Hos erhvervsorganisationen Dansk Erhverv mener man, at den manglende iværksætterlyst hænger sammen med for ringe økonomiske incitamenter.

“Der er ingen tvivl om, at det er rigtig hårdt arbejde at være iværksætter. Og når vi i Danmark samtidig har et skattesystem, hvor iværksætterne ikke mødes med en gulerod men i stedet af en pisk, så er det ikke overraskende, at så mange danskere foretrækker de noget mere magelige lønmodtagerjob. Skal dette ændres, er det også nødvendigt at se på skattesystemet,” siger Anne Gram fra Dansk Erhverv.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display