Vi er europamester i videreuddannelse

Danskerne har Europa rekorden i videreuddannelse, se den samlede liste her.

KARRIERE

Danskerne er vilde med at sætte sig på skolebænken – selv efter de er kommet på job markedet. 33 procent af alle danskere mellem 25 og 64 år svarer således, at de inden for de sidste fire uger har deltaget i en eller anden form for uddannelse. Det er den højeste andel i Europa.

Palle Rasmussen, professor ved Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet, mener, at Danmarks førerposition har en historisk forklaring. Tendensen har rødder tilbage til højskolebevægelsen. Ud over den historiske dimension er det danske system for videreuddannelse også mere bredspektret og alsidigt end i mange andre lande. Mulighederne er mange, uanset hvor højt uddannet du er.

»Statistikkerne siger, at uddannelse trækker mere uddannelse med sig. De veluddannede ser mulighederne for videreuddannelse, men også begrænsningerne i deres evner og vurderer, hvor de kan forbedre sig,« siger Palle Rasmussen og tilføjer, at lavere uddannede og ufaglærte naturligvis også videre uddanner sig.

Palle Rasmussen nævner flere grunde til, at du kan få noget ud af at tage en ekstra tørn på skolebænken. Det kan gøre det lettere at få et nyt job, det kan hjælpe med at skifte karrierespor og måske endda give en forfremmelse. Men også din løn kan blive højere af efter uddannelse. »Der er ingen tvivl om, at efteruddannelse indgår som argument ved lønforhandlinger. Men det er nok karriere udviklingen snarere end lønnen i sig selv, som motiverer folk til efteruddannelse, « siger han.

Voksne i uddannelse

I gennemsnit svarer 9,1 procent af EU’s indbyggere i alderen 25-64 år, at de indenfor de sidste fire uger har deltaget i en form for uddannelse. Danmark ligger her på en klar førsteplads.

LAND %
Danmark 32,8
Sverige 24,5
Finland 23,0
Storbritannien 19,4
Holland 16,5
Slovenien 16,2
Østrig 13,7
Luxembourg 13,4
Estland 10,9
Spanien 10,8

Kilde: Eurostat, 2010

Dato. 27. marts 2012

 

[emediate]

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display