Undgå stress - bliv efterlønner

Det er ikke karrierefolk men ledige og førtidspensionister, der stresser mest, viser ny stor undersøgelse af danskernes sundhed.

KARRIERE

Efterlønnere er de mindst stressede.

Til gengæld bukker ledige og førtidspensionister oftest under for den danske folkesygdom.

Det viser en stor undersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed og Sundhedsstyrelsen står bag.

“Hvis man går på selvvalgt efterløn, har råd til det og stadig har et godt helbred, så man kan nyde tilværelsen, så giver det god mening, at efterlønnerne er mindst stressede,” siger Thomas Milsted, der er leder af Center for Stress.

Mens hver fjerde arbejdsløse og hver tredje førtidspensionist har oplevet stressede og belastende situationer inden for den sidste måned, gælder det kun hver 17. efterlønner svarende til seks procent.

Heller ikke karrierefolket med jakkesæt og attáchemapper døjer med stress i samme grad som de ledige.

Kun hver 10. i arbejde har ofte følt sig stresset inden for den seneste måned.

Thomas Milsted er ikke overrasket over, at arbejdsløse føler sig langt mere udbrændte og tyngede af bekymringer end folk i arbejde.

“Ledige er jaget vildt. Der bliver stillet meget store krav til dem om at drøne rundt med ansøgninger. De er økonomisk presset, og samtidig føler folk, at de mister sig selv, når de mister jobbet. Så de ledige er ramt af tre meget belastende stressfaktorer på en gang,” siger han.

Af alle danskere er førtidspensionisterne dog de mest stressramte.

Det skyldes ifølge Thomas Milsted deres dårlige helbred.

“Det kan være, at de er blevet førtidspensioneret på grund af psykisk nedslidning. Og så hjælper det jo ikke at gå på pension. De vil stadig have sarte nerver. Desuden har de ikke den samme økonomi som andre. Så det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen,” siger Thomas Milsted.

Læs mere her

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display