Umuligt at skifte til lang uddannelse

Nyt SU-system fastlåser studerende. Det bliver ren fallit at skifte studium.

KARRIERE

Seks års SU til alle er slut. Nu skal uddannelseslængden afgøre, hvor mange kroner man kan få. Sådan lyder udspillet fra Reformpakken 2020; regeringens nye plan for Danmarks økonomi.

I dag er der 70 måneders SU at gøre godt med til alle (seks år minus de to sommermåneder efter endt studium, red.), men maksimalt SU til uddannelseslængde plus 12 måneder. Man kan dog godt skifte studium og så få SU til hele den nye uddannelses længde, så længe det ikke sammenlagt overskrider 70 måneder.

Men regeringen ønsker at ændre denne praksis, så det i fremtiden bliver uddannelsens længde, der fra første dag afgør, hvad man har ret til af SU, uanset om man skifter studium undervejs. Og man får kun SU-klip til præcis det antal måneder, uddannelsen er normeret til.

“Ja, sådan vil det være. Nu skal det teknisk indrettes, men det må afhænge af forhandlingerne. Det kan godt være, at man giver lidt luft i begge ender. Men det er ikke vores tanke, og det må man ordne under forhandlingerne,” lyder det fra økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Det betyder, at er man først påbegyndt en mellemlang uddannelse, ombestemmer sig og hellere vil på universitetet, er der ingen kære mor. Så pædagogstuderende og andre på kortere uddannelser, der fortryder og hellere vil læse på noget akademisk, må gøre det for egen regning.

Pædagoguddannelsen er nemlig blot 42 måneder lang, og påbegynder man den, får man kun tildelt 42 SU-klip, hvorfor der uanset hvornår man skifter aldrig vil være klip nok til at gennemføre en akademisk uddannelse. De tager nemlig altid minimum 60 måneder.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display