Tjen 23.500 kr månedligt ved siden af dit normale job

Passiv indkomst får pengene til at tikke ind. Læs om iværksætteren, der tjener penge på styrketræning - uden at løfte en finger.

  Foto: istockphoto.com  

KARRIERE

Forestil dig, at du ligger på en strand i det caribiske øhav med din familie, og alt imens solen skinner fra en skyfri himmel, driver du en succesfuld forretning. Det lyder måske utopisk. Men foregår både produktion, salg og distribution digitalt, har dine kunder ikke den fjerneste idé om, at du i virkeligheden holder ferie, mens de sidder og famler efter dankortet foran deres computer.

Når først konceptet med salg af digitale produkter er selvkørende, sikrer forretningsmodellen dig en fast indtægt, hvor størrelsen naturligvis afhænger af, hvor salgbart dit produkt er. Fænomenet hedder passiv indkomst. Groft sagt kan du opdele indkomsttyper i tre kategorier: Arbejds-, portefølje- og passiv indkomst. 

Et eksempel på sidstnævnte er royalties, hvor du som rettighedshaver får betaling for hver gang, et af dine produkter bliver solgt. Er du teknologikyndig, kan du udvikle en app, du sælger via iTunes, har du en hjemmeside med mange besøgende, kan du tjene penge på bannerreklamer, har du noget på hjerte, kan du skrive en e-bog.

En alternativ – og mere traditionel – vej til en indkomst du opnår, mens du drikker morgenkaffen, er, hvis du sælger din bolig for mere, end du selv købte den for. Fællestrækket for passive indkomstmuligheder er, at når de først er søsat, kommer omsætningen helt af sig. Den 32-årige familiefar Tue Lindblad er en af dem, der får et fast økonomisk tilskud til sin arbejdsindkomst.

Kontor overalt
Tue Lindblads kontor er en del af hans hus i Herfølge, hvor det vigtigste arbejdsredskab er en computer. Herfra driver han sin forretning. Her sælger han digitale produkter fra sin hjemmeside, men det er ikke noget, han hænger hele sin privatøkonomi op på. Det er et supplement, der blandt andet giver ham økonomisk frihed til at tage familien med på en lang ferie langt væk fra de hjemlige omgivelser. Deltidsiværksætterens primære omsætning kommer fra hans salg af en e-bog fra styrketraeningsprogram.dk. I perioden januar 2014 til oktober 2014 omsatte han for 23.793 kroner i gennemsnit i måneden.

»Der er mange, som er overraskede over, at jeg omsætter for mere end 20.000 kroner om måneden bare ved at sælge en e-bog i Danmark. For mig har det altid været et mål at skabe en indtægtskilde, hvor mine kunder ikke ville opdage, hvis jeg er på ferie eller ligger syg i sengen,« siger Tue Lindblad.

Det står i skarp kontrast til Tue Lindblads første professionelle forsøg på at drive en deltidsforretning. Dengang var bestilling af varer fra USA, håndtering af fakturaer og besøg på posthuset en daglig rutine, hvor især en begivenhed har gjort, at Tue Lindblad for alvor begyndte at undersøge internettets muligheder.

"Jeg havde modtaget en stor ordre på 2.000 kroner, så jeg kunne lige kombinere en gåtur med min hund med en tur på posthuset, før de lukkede. På vej ned ad trapperne taber jeg så pakken, og hunden tager fat i den, hvorefter den løber rundt. Da jeg endelig får fat i pakken, er den totalt smadret, og det var det sidste, jeg havde på lager, så kunden blev ekstremt sur," siger Tue Lindblad.

Potentielt boom i e-bøger
Digitaliseringen har gjort det lettere for dig at bijobbe. Hvis du for eksempel vil lukrere på at blive selvudgiver af e-bøger, er der gode fremtidsperspektiver. Ifølge Danmarks Statistik voksede antallet af nye e-bøger i Danmark med 1.850 pct. fra 2007 til 2012. Derudover viste en undersøgelse fra Københavns Universitet fra 2014 blandt andet, at 10 pct. af danskerne inden for den seneste måned havde læst en e-bog. En af undersøgelsens arkitekter er Rasmus Helles, der er lektor for institut for Medier, Erkendelse og Formidling:

"Jeg tror, at markedet for e-bøger vil vokse. Digitaliseringen har fjernet de traditionelle barrierer for små selvudgivere til at udgive en bog, og det er samtidig blevet lettere som selvudgiver at komme ud til et stort publikum på internettet."

Du skal i den forbindelse ikke have Jussi-Adler Olsens evner til at skrive skønlitterære bestsellere. Skriv i stedet en fagbog ud fra din egen viden eller interesse. Tue Lindblad er interesseret i styrketræning, og han ønskede et træningsprogram med et samspil af både styrketræning, cardiotræning samt en kostplan. Det brugte han seks måneder på at udvikle.

"Find det spørgsmål, som du altid bliver stillet af dine venner, familie og kollegaer. Er du ekspert i at være biavler, så skriv om det – ved du, hvordan man bliver jægersoldat, så skriv om det. Hvis det bare løser et konkret problem, så skriv det ned i et Word-dokument, og konverter det om til en pdf-fil. Gør det som et bijob i stedet for at ligge og se tv hver aften. De første aftener er ekstremt hårde, men når du er færdig, kan du bare høste frugten af dit arbejde,« siger han. 

Hjælp at hente
Hvis det er ukendt farvand for dig at drive forretning, har du flere muligheder for at søge professionel rådgivning. Et af de steder, du kan henvende dig til, er hos Ivækst, der rådgiver små virksomheder og iværksættere. I forhold til digitale produkter tilbyder Ivækst blandt andet kurser om, hvordan du bruger Google Adwords, som hjælper dig med at nå ud til så mange brugere som muligt.

Mens styrketraeningsprogram.dk passer sig selv, er deltidsiværksætteren fra Herfølge også i gang med sit næste virtuelle eventyr. Han har opstartet onlinebijobber.dk, hvorfra han rådgiver andre danskere med at komme i gang med at drive en digital forretning. Men succesen kommer dog ikke af sig selv. Det betyder også, at han dagligt får henvendelser fra personer, der hverken har gennemtænkt en idé eller vil have Tue Lindblad til at udvikle en plan for dem. De bliver alle sammen sendt tilbage i tænkeboksen.

Tue Lindblads omsætning
Her kan du se, hvad deltidsiværksætteren tjener på salg fra styrketraeningsprogram.dk.

År

2013

2014

Omsætning

204.321 kr.

237.926 kr

Note: 2014 ultimo oktober

Iværksætterens gode råd
Tjek Tue Lindblads tips til en salgbar e-bog

  • Find et konkret problem mange oplever
  • Sæt dig grundigt ind i, hvordan du løser det problem
  • Skriv det i et dokument, og konvertér det til en pdf
  • Sæt den til salg via din hjemmeside

Sådan håndterer du skatten
Ifølge skatteekspert Søren Bech, der er skatteekspert ved PwC er der to ting, du skal være opmærksom på i forhold til skatten på dit bijob. Overstiger dit salg 50.000 kroner over et år, skal du huske at momsregistrere dit firma.

"Derudover skal du også være opmærksom på, om din samlede arbejdsindkomst kombineret med dit overskud i virksomheden rammer topskattegrænsen,« siger han.
Du skal lave et regnskab over dine indtægter og udgifter, hvor du med fordel kan vælge at gøre brug af den såkaldte virksomhedsordning på din selvangivelse. Hvis en kombination af din arbejdsindkomst og passive indkomst rammer topskattegrænsen på 459.200 kroner i 2015 efter arbejdsmarkedsbidrag, skal du betale 56 procent i skat. 

Hvis du ikke har akut behov for overskuddet, kan du med fordel spare det op i virksomheden mod at betale en acontoskat, der i 2015 er på 23,5 procent og 22 procent fra 2016.
Når du trækker dit opsparede overskud ud af virksomhedsordningen, skal du betale en merskat, der afhænger af, om du skal betale topskat på det givne tidspunkt. Hvis du skal ikke skal betale topskat, bliver din merskat kun 17,5 procent, hvor alternativet er 31,5 procent."

Tue Lindblad

Alder: 32 år
Job: Offentligt ansat
Uddannelse: Markedsføringsøkonom
Civilstatus: Samlevende og pige på 6 måneder

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display