Sundhedsøkonom: Patienterne bliver gidsler

Regionernes loft for betaling til speciallæger betyder, at patienterne kommer til at vente længere, siger sundhedsøkonom.

KARRIERE

Regionernes loft for betaling til speciallæger betyder, at patienterne kommer til at vente længere.

Det ligner en pression fra Foreningen af Speciallægers side, når foreningen i et brev opfordrer sine medlemmer til at tage fri og lade patienterne vente. Det vil gå ud over patienterne.

Det vurderer sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen, Syddansk Universitet.

Baggrunden for opfordringen er, at de 1100 speciallæger i det seneste halve år har undersøgt og behandlet flere patienter, end man gik ud fra i aftalen med Danske Regioner, og lægerne får kun behandling for det, der er aftalt.

- Der er ingen tvivl om, at der nu bliver længere ventetid for patienterne, siger Kjeld Møller Pedersen.

- Diskussionen opstår, fordi der er en lang række praktiserende speciallæger, der når loftet, og derfor ikke vil arbejde gratis, siger Kjeld Møller Pedersen.

Men ifølge sundhedsøkonomen er budgetvilkårene i sundhedsvæsnet blevet meget, meget stramme, og derfor er man alle steder nødt til at lægge et loft ind for at få pengene til totalt set at hænge sammen.

- Tankegangen er, at hospitalerne har budgetrammer og skal holde dem, mens praktiserende speciallæger ikke har et budgetloft. Og det er for at kunne tvinge speciallægerne til en slags prioritering, at der nu er lavet et loft, siger han.

Alle ved, at der er flere patienter end der er økonomi til, men den økonomiske nødvendighed gør, at sådan må det være.

I et brev til speciallægerne skriver foreningen ifølge Politiken, at “medlemmerne opfordres til at drosle ned. Det kan eksempelvis ske ved at lukke klinikken og efteruddanne sig, lukke tidligere, holde nogle ekstra fridage eller lignende”.

En af underskriverne er foreningens næstformand, Mikkel Holmelund, der er speciallæge i hals-næse-øre-sygdomme og formand for foreningens forhandlingsudvalg.

Han siger til avisen, at foreningen er ked af situationen, der vil betyde længere ventetid til patienterne.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display