Studerende slider og slæber uden løn

Offentlige institutioner og kommunikationsbranchen bruger ulønnede praktikanter i stort omfang.

KARRIERE

Unge og uerfarne studerende erstatter i vidt omfang fastansatte, uden at det koster deres arbejdsgivere en krone.

Det viser en stikprøve, som Berlingske har foretaget.

300 studerende, som enten er eller har været i praktik, svarer, at de ikke fik løn under praktikken.

Hver tredje studerende tilkendegiver desuden, at deres ansættelse overflødiggjorde oprettelsen af et tilsvarende fuldtidsjob.

“Det er jo udnyttelse, når nogle arbejdsgivere ser praktikanter som en mulighed for at få billig arbejdskraft. Det sker i stigende grad i den her situation, hvor kandidater går ledige i lang tid,” siger Ingrid Stage, formand for Dansk Magisterforening til Berlingske.

Tidligere professor i Kommunikation og Ledelse ved Roskilde Universitet skriver i et debatindlæg, at det er på grænsen til at være vor tids hvide slaveri.

“Mange bliver dog skuffede over de ofte ulønnede arbejdsforløb, når den opnåede ‘erhvervserfaring’ alene handler om løsning af rutineopgaver som erfaring i at hente kaffe og kopier,” skriver han på hjemmesiden Kforum ifølge Berlingske.

Men mange af de unge deler ikke den holdning. Flertallet svarer i stikprøven, at praktikopholdet indeholdt fagligt relevante opgaver.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) ser slet ikke praktikken som noget problem.

“Meningen er ikke, at de studerende skal tage arbejdet fra ledige. Men de studerende er jo ikke ansat i årevis, og fordi de kommer ud og snuser til erhvervslivet, får et netværk og noget på cv’et, mener jeg, at det er positivt, at de tager et praktikophold,” siger hun til Berlingske.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display