Start virksomhed med skatterabat

Går du med drømmen om at starte din egen virksomhed, har du mulighed for at gøre det med skatterabat via en iværksætterkonto.

KARRIERE

Penge er en barriere for mange gode ideer og store drømme. Og da vogterne af nationens skattekasse vil græde sig i søvn, hvis det næste Skype-eventyr bliver droppet, fordi iværksætteren ikke har kapitalindskuddet til at stifte et anpartsselskab (ApS), har man med loven rakt en hjælpende hånd ud til iværksætterne.

Opretter du en iværksætterkonto i banken, kan du fradrage opsparingen i din personlige indkomst. Det betyder, at du som topskatteyder får en fradragsværdi på 51,5 procent – og du kan bruge din skattebegunstigede opsparing til indskuddet, når du opretter et selskab. Dermed skal du i praksis kun opspare halvdelen af kapitalkravene på henholdsvis 80.000 og 500.000 kroner for ApS og A/S, før du kan komme i gang.

Det er et særdeles attraktivt tilbud, som enhver med bare den mindste iværksætterdrøm i sig bør sørge for at udnytte, vurderer senior skattekonsulent hos BDO, Jesper Larsen. »Vores beregninger viser, at det altid betaler sig at spare op på en iværksætterkonto, hvis du ender med at stifte virksomhed.

Er der den mindste mulighed for, at du vil starte en virksomhed op, er det bare om at oprette en iværksætterkonto.

Fortryder du derimod, går det skattemæssigt lige op. Så er der den mindste mulighed for, at du vil starte en virksomhed op, er det bare om at oprette en iværksætterkonto.« Fortryder du indskuddet på en iværksætterkonto, kan du nemlig altid hæve pengene igen – naturligvis mod efterbeskatning af pengene.

Væk med topskatten

Vilkårene for en iværksætterkonto blev for nylig forbedret yderligere, så du i dag må indbetale op til 60 procent af din nettoløn og altid minimum 250.000 om året med fuldt fradrag i topskatten.

Det er dermed blevet muligt ret hurtigt at opspare en fornuftig startkapital til din nye virksomhed. Pengene kan bruges til at stifte selve selskabet, men også til enhver anden fradragsberettiget udgift, for eksempel løn, møbler, maskiner, computere og lignende. Men til gengæld for skattefradraget under opsparingen er du frataget retten til fradrag på de ting, du bruger iværksætterkontopengene til i firmaet.

Helt konkret betyder det, at hvis du eksempelvis køber advokatrådgivning for 80.000 kroner for pengene på iværksætterkontoen, og din virksomhed det år også tjener 80.000 kroner, bliver virksomheden beskattet af overskuddet på 80.000 kroner, hvor du under normale omstændigheder ville kunne trække udgifterne fra og dermed ende i et rundt nul. Men da den opnåede fradragsværdi, mens du sparede op, er højere end selskabsskatten, har det alligevel været en rigtig god skatteforretning for dig.

Sørger du tilmed for at bruge iværksætterkontopengene på investeringer, som afskrives og fradrages over en årrække i stedet for driftsomkostninger, som fradrages med det samme, bliver ordningen endnu mere givtig. Dermed strækker du nemlig de fradrag, du går glip af, over en længere årrække. Hvis du skal vælge, kan det altså bedre betale sig at bruge pengene på møbler end advokatregninger.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display