Sort arbejde er sat i system

Der er fortsat mange danske virksomheder, der systematisk aflønner deres medarbejdere sort. I 2010 var der 70 sager om kædesvigt.

KARRIERE

Udlicitering fører i mange tilfælde til sort arbejde. Ikke mindst, hvis man laver en kontrakt med et firma om at få gjort rent.

Sådan lyder det fra det såkaldte Hvidvasksekretariat – en specialenhed under Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØK) – der netop har offentliggjort sin årsberetning for 2010.

Lønsnyden er sat fuldstændigt i system og foregår ved, at virksomheder køber arbejdsydelser af et andet firma, der måske køber fra et tredje firma o.s.v. Aflønningen sker i det sidste led i kæden. Og det er her, man bevidst betaler personalet sort – og ikke afregner moms og skat.

Fænomenet kaldes for kædesvig, og i 2010 var der hele 70 sager om kædesvig, fremgår det af årsrapporten fra Hvidvasksekretariatet.

I øjeblikket modtager sekretariatet cirka 10 sager om kædesvig hver måned.

“Formålet med kædesvig er at udnytte konkurrencefordelen ved at tilbyde attraktive priser for en serviceydelse, da firmaerne på forhånd har besluttet at lønne sine ansatte sort. Samtidig bliver selskabets overskud hævet af bagmændene – uden at de afregner moms og skat,” siger vicestatsadvokat Per Fiig, der er daglig leder af Hvidvasksekretariatet.

Ofte ved køberen af f.eks. en rengøringsydelse ikke, at der er tale om sort arbejde.

Det samme gælder de lige dele danskere og udlændinge, der udfører det sorte arbejde.

“Nogle er i god tro. De får en lønseddel med et beløb indeholdt a-skat. Andre modtager penge kontant og har måske nok en ide om, at det her går uden om skattevæsenet,” siger politikommissær i SØK, Jens Kauffeld Andreasen.

Det er Skat og Politiet, der står for den egentlige efterforskning af de konkrete sager.

“Hvis man har haft den samme leverandør i mange år, og leverandøren selv udfører arbejdet, kan man være temmelig sikker på, at der ikke foregår kædesvig,” lyder det fra Jens Kauffeld Andreasen.

Går underleverandøren hele tiden konkurs, så er der noget galt.

“Skraldespandsselskaber har en livscyklus på få måneder. De går konkurs, når moms og a-skat skal betales,” siger Jens Kauffeld Andreasen.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display