Skil dig ud med din fritid

Husk din fritid på cv'et, når du søger job. Din fremtidige arbejdsgiver vil nemlig gerne læse om alle brikkerne i dit puslespil, og her kan fritiden give dig ekstra opmærksomhed.

KARRIERE

Han må gerne løbe en hurtig fem-kilometer! Sådan lød beskeden, da partner Knud Mansfeld- Giese i rekrutteringsfirmaet Lisberg skulle finde en specialist til en økonomifunktion i en større dansk børsnoteret virksomhed.

Ønsket tog udgangspunkt i, at økonomiafdelingen året før var blevet nummer to til den årlige DHL-stafet internt i virksomheden. Det kunne en hurtigtløbende ny medarbejder forhåbentlig ændre på. »Det blev selvfølgelig sagt med et smil, for det faglige var det vigtigste. Men det var alligevel en stor social ting for afdelingen og derfor også noget, de lagde mærke til,« siger Knud Mansfeld-Giese.

Kom i ja-bunken

Rekrutteringsfirmaet Lisberg hjælper primært med at besætte stillinger som specialister og ledere i større danske virksomheder. Stillinger med mange kvalificerede ansøgere. Derfor løber der adskillige stykker papir igennem fingrene på Knud Mansfeld-Giese, når kandidaterne til den første samtale bliver udvalgt.

I første omgang er det de faglige kvalifikationer, som sender kandidater i bunkerne ja, nej og måske, men profilerne kan ofte ligne hinanden. Uddannelsen er fra Copenhagen Business School. Cand.merc. er titlen på deres eksamen. Og derfor er det ofte afsnittet om fritiden i cv’et, som kan få kandidater til at skille sig ud.

»Fritiden er en måde, hvorpå du kan fortælle om dig selv. Det er ofte de særlige interesser, som jeg husker folk på,« siger Knud Mansfeld-Giese. Han fortæller blandt andet om en ansøger, som besteg bjerge i Sydamerika og derfor måtte melde afbud til en jobsamtale. Eller om ham der mødtes med ligesindede og diskuterede krigsstrategier under historiske slag som Waterloo. Folk som med fritiden skilte sig ud på papiret.

Løb i alle mulige former er blandt de mest almindelige aktiviteter i ansøgningerne fra mænd og kvinder i alderen 35-45 år. Men ifølge Knud Mansfeld-Giese finder ordene ’frivilligt arbejde’ også i stigende grad plads i cv’ets fritidsdel, hvor du dog skal passe på med at skrive for mange tidskrævende ting ind. »En arbejdsgiver kan godt blive bekymret, hvis du for eksempel træner op til en ironman, mens du har familie og fuldtidsjob. Det kan tage meget af din tid,« siger han.

Fritidens personlighed

Udholdenhedssport siger dog også meget om din personlighed. At presse kroppen til de lange distancer i en ironman eller et maraton kan ifølge Peter Horn vise meget om din vilje og beslutsomhed. Han er ledelsesrådgiver og forfatter til fire bøger om ’Sådan skaber du dit eget varemærke’, hvoraf den seneste er den engelsksprogede ’Personal Branding’.

Du kan således bruge det som et strategisk greb i din karriere. »Løber du en maraton, er du god til at løbe langt og vise taktisk udholdenhed. Er du formand i en forening og øger medlemstallet dramatisk, er du god til at skabe rammer og sælge billetter,« siger han.

Peter Horn understreger dog, at aktiviteten skal være autentisk. Du skal ikke lyve om din fritid i et cv. Du skal også undgå at vælge aktiviteter, der ser godt ud på papiret, men som du egentlig ikke har lyst til. Brandingeksperten mener også, at der er grænser for, hvor ekstreme sportsgrenene bør være.

Du kan måske skille dig ud i ansøgningsbunken ved at skrive om arktiske ekspeditioner, bjergbestigning uden udstyr eller hjælpeaktioner i krigshærgede lande, men så kan arbejdsgiveren også komme til at tænke: »Gud ved, om han vender tilbage, og hvem har jeg til at træde i stedet?«

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display