Skatteaftalen gør a-kassen uattraktiv

Det nye skatteaftale gør det mindre attraktivt at være medlem af en a-kasse. Det er skidt for den danske arbejdsmarkedsmodel, lyder det.

KARRIERE

I løbet af de næste ti år vil det blive endnu dyrere, hvis man mister sit job.

Det skyldes, at dækningsgraden, der udgør forskellen mellem en gennemsnitsløn og dagpengesatsen, bliver lavere.

Det skriver Information.

En ny opgørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet viser, at dækningen for alle indkomstgrupper vil blive reduceret med omkring fem procent, når reformen er fuldt indfaset i 2022.

Det er med til at udhule den danske model, siger velfærdsforsker ved Syddansk Universitet Asbjørn Sonne Nørgaard.

- Det betyder, at der bliver længere og længere til den fulde lønkompensation, og man gør det mindre attraktivt for store grupper på arbejdsmarkedet at være medlem af en a-kasse, fordi lønforsikringen, som dagpengene er, bliver for ringe, siger han til avisen.

Tallene fra ministeriet viser eksempelvis, at dækningsgraden for en ufaglært, der er ansat i det offentlige, vil falde fra 68,4 procent i 2011 til 63,7 procent i 2022.

For en medarbejder i det private med en lang videregående uddannelse vil dækningsgraden gå fra 41,3 procent i 2011 til 37,6 procent i 2022.

Per Kongshøj Madsen, der er professor i arbejdsmarkedsforskning fra Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet, er enig i, at det gør det mindre interessant at være medlem af en a-kasse.

- Når den del af sikkerhedsnettet får større masker, betyder det selvfølgelig, at det bliver lidt mindre interessant at forsikre sig i en a-kasse. Det giver ganske enkelt ikke den sikkerhed, det tidligere har gjort. Det forringer incitamentet til at melde sig ind i en a-kasse og højner muligheden for, at man melder sig ud, fordi tilbuddet ikke er så attraktivt som før, siger han.

En høj dækningsgrad er vigtig for det danske arbejdsmarked, da en høj kompensation gør det lettere for virksomheder at afskedige og ansætte.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display