Skat knalder sorte rengøringsassistenter

Ni hoteller fik forleden besøg af Skat, som i en aktion slog til mod sort rengøring. Tre hoteller brugte sort arbejdskraft.

KARRIERE

Hvert tredje hotel bruger sort arbejde, når kummen skrubbes og lagnet lægges.

Under en stor landsdækkende aktion kom Skat uanmeldt på besøg på ni danske hoteller. Tre af dem brugte ulovlig arbejdskraft. Alle havde udliciteret ansættelsen af rengøringsassistenter.

“Aktionen viser, at der fortsat er behov for at sikre sig mod sort rengøring, når virksomheder udliciterer deres rengøring,” siger Hanne Nielsen, Skats projektleder for projekt ‘Sort rengøring.’

På de tjekkede hoteller arbejdede 33 personer, hvoraf seks arbejdede sort. På de hoteller, hvor rengøringsmedarbejderne var ansat af hotellet selv, var der ikke problemer med hverken indberetning af løn eller arbejds- og opholdstilladelser.

Kontrollen viste, at nogle havde arbejdet sort i op til et år, to havde første arbejdsdag og én rengøringsmedarbejder kunne ikke huske sit personnummer og endte hos politiet. En anden havde ikke arbejdstilladelse og blev derfor sendt hjem.

Arbejdsgiveren kan forvente bøder på 10.000 kroner per medarbejder i hver måned de mangler arbejdstilladelser. Det kan dog være svært at kontrollere for arbejdsgiveren, fordi andre firmaer hyrer ansatte til rengøringen.

“Det er vores oplevelse, at virksomhederne er trætte af at betale for hvid rengøring og så modtage sort rengøring. Den sorte rengøring giver også risiko for dårlig omtale for de pågældende virksomheder, hvilket de naturligvis også er beviste om,” fortæller Hanne Nielsen.

Brancheforeninger og rengøringsbranchen giver udtryk for, at de gerne vil have ryddet op i de brodne kar. Det giver en skævvridning af konkurrencen og branchen et dårligt ry, lyder det.

Skat vil i den kommende tid tage kontakt til en lang række hoteller for at rettet op på forholdene.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display