Sådan bruger du referencer

Når du søger job, er et opkald til dine referencer ofte den sidste øvelse, inden stillingen bliver besat. Derfor bør du forberede dine udvalgte chefer og kolleger på den vigtige telefonsamtale.

KARRIERE

En jobsamtale kan føles som en boksekamp. Du træder lettere anspændt ind i ringen og prøver at besvare de udfald, som kommer fra modparten, der tilmed sender flere fightere på kanvassen på samme tid. Alt imens står du helt alene i rampelyset. Først når den endelige gonggong lyder for jobsamtalen, får du lov at sende diverse hjælpere ind i dit ringhjørne.

Dine hjælpere er de referencer, du giver din måske kommende arbejdsgiver. Altså de tidligere chefer, kolleger eller måske samarbejdspartnere, som virksomheden kan kontakte for at høre om dig og dine kvaliteter. Og referencerne kan have stor betydning for dine muligheder for at få drømmejobbet.“Vi har haft tilfælde, hvor referencerne gjorde den endelige forskel,” siger Johnny René Jensen, der er partner i rekrutteringsfirmaet Globesearch.
Andres mening om dig og dine evner kan være af stor betydning i din jobjagt. I dag er det nærmest et must at kunne servere en række referencer for en potentiel arbejdsgiver. /dme:quote>
Globesearch finder primært specialister og ledere til virksomheder i it- og teknologibranchen. Her kommer kandidaterne igennem flere samtaler og test, inden referencerne kommer i spil som noget af det sidste inden et jobtilbud. “Referencer er lige så vigtige som andre ting i processen. Det er referencerne, der giver os sikkerhed for, at kandidaten er den, han udgiver sig for at være,” siger Johnny René Jensen.

Op til tre opkald

De fleste rekrutteringsbureauer ringer til to til tre forskellige referencer, når de skal tjekke dine udsagn. Det er derfor vigtigt, at du på forhånd ved præcis, hvem du vil henvise til. Og det behøver ikke kun være folk, der har været chef for dig. Hvis der er tale om en chefstilling, ringer Globesearch for eksempel til en tidligere ansat, en tidligere kollega og en tidligere chef. Hvis samtalerne ikke er gode nok, kan du blive bedt om at finde endnu flere referencer.

På den måde kommer rekrutteringsbureauet rundt om hele dit arbejdsliv. Set fra dit synspunkt er den ideelle reference en person, der kun siger positive ting om dig. Men sådan er det ikke for en potentiel arbejdsgiver. Hos Globesearch prøver Johnny René Jensen bevidst at grave i kandidaternes mindre flatterende sider: “Referencer siger sjældent noget negativt. Men den perfekte ansøger findes jo ikke, og ofte løfter en af referencerne en flig af noget interessant, som vi så graver videre i ved det næste opkald.”

Han lytter specielt efter uoverensstemmelser mellem samtalerne, og det han hører i telefonen. Troværdighed er et essentielt begreb. Derfor lyder rådet, at du hellere skal være ærlig om dine svage sider i stedet for at lyve om dem.

I fagforbundet Djøf, der har over 72.000 medlemmer inden for jura, økonomi og administration, mener chefkonsulent Dorte Gotthjælp fra medlemsrådgivningen, at du skal henvise til så nye chefer og kollegaer som muligt. “Over fem år gamle referencer er næsten værdiløse. Virksomhederne vil helst tale med kontakter, der ikke ligger længere end et til to år tilbage,” siger Dorte Gotthjælp.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display