Sådan bliver chefstolen din

Der er masser af ting, du kan gøre, hvis du har ambitioner om en dag at overtage chefstolen. Interesseorganisationen Lederne giver dig her vejen til lederjobbet.

KARRIERE

Går du og drømmer om en dag at kunne kalde dig leder eller chef, er der flere ting, du kan arbejde på, hvis drømmen skal gå i opfyldelse.

- Hvis man har ambitioner om at blive leder, er det sjældent nok ”kun” at kunne fremvise et fint CV. Springet fra medarbejder til leder kræver blandt andet afklaring, målrettethed og et godt netværk, siger rådgivningschef hos Lederne Niels Henriksen. Han understreger, at det vigtigste af alt er, at man vil udvikle sig både personligt og fagligt hele tiden, fordi det at være en god leder er en on going udviklingsproces.

På de næste sider får du rådgivningschefens råd til, hvordan chefjobbet kommer inden for rækkevidde.

Første skridt

Det er ikke nok kun at have lysten til at blive leder. Det er også vigtigt at være afklaret omkring, hvad det egentlig kræver. Du skal som minimum kunne sige ja til dette:

- Du skal have mod på at arbejde med selvudvikling, fordi det kræver stor selvindsigt at være en god leder. Du skal vide, hvad dine forcer er, men i ligeså høj grad også hvad dine skyggesider er. En god leder kender sine svagheder - og arbejder med dem.

- Du skal kunne fyre eller ansætte en medarbejder, og du skal kunne tage beslutningen om, hvem der skal hyres og fyres, ligesom du skal være klar til at levere meddelelsen face-to-face.

- Du skal have lyst til at arbejde med mennesker og synes det er spændende at arbejde med andres udvikling. Du skal både støtte og udfordre medarbejderne, og de skal opleve, at du prioriterer deres arbejdsevner og -glæde

- Du skal være god til at træffe beslutninger, og du kan ikke være bange for at træffe beslutninger alene eller på et usikkert grundlag. Du kommer i situationer, hvor det er op til dig at beslutte, hvad der skal gøres, selvom du ikke kan forudse alle konsekvenser.

Tag ansvar

Signaler tydeligt overfor dine omgivelser og din leder, at du er klar til at tage ansvar. Vær ikke bange for at gå forrest, når der er mulighed for det.

Meld dig, når din leder mangler en tovholder på en opgave og vær ikke bleg for at melde ind på store og måske indviklede opgaver. Hvis du formår at skabe resultater og succes med andre, er der også større chance for, at du får mere og mere ansvar.

Skab netværk

Netværk er guld værd i rigtig mange sammenhænge - også når du går efter chefjobbet. Derfor er det vigtigt, at du skaber så mange relationer som muligt i den virksomhed, hvor du er ansat. Sørg for, at du kender medarbejdere i forskellige afdelinger og på forskellige niveauer i virksomheden. En god idé kan være at indgå i forskellige udvalg og deltage i de sociale arrangementer, som virksomheden holder.

Test dig selv

Inden du bliver ”rigtig” leder, kan du øve dig i en mindre skala og finde ud af om lederrollen i virkeligheden er noget for dig. Det kan være en god idé at melde sig som frivillig i en forening, bestyrelsen i din boligforening, forældregruppen i institutionen eller andre sammenhænge, hvor du kan påtage dig et lederansvar og har mulighed for at få erfaring med ledelse og kommunikation.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display