Politikere afviser indgreb i CSC-konflikt

Politikerne vil ikke blande sig i konflikten på it-virksomheden CSC af respekt for den danske model. Men det kan komme, siger forsker.

KARRIERE

Politikerne på Christiansborg holder sig foreløbigt langt væk fra konflikten på it-virksomheden CSC.

I søndags forkastede de ansatte Prosa-medlemmer en ny overenskomst, fremsat af forligsmanden.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet forventer, at politikerne griber ind, hvis konflikten får alvorlige konsekvenser for bl.a. Skat og Politiet.

Men indtil nu har politikerne på Christiansborg ikke lyst til at røre den brandvarme sag.

“Selve konflikten er en sag for arbejdsmarkedets parter, men det er selvfølgelig relevant, om CSC kan overholde sine forpligtigelser over for staten. Men indtil videre har der kun været nogle forsinkelser,” siger statterordfører Mads Rørvig (V) og understreger, at Skatteministeriet følger sagen “time for time”.

Konflikten, der kører på femte måned, har sat sine spor i bl.a. Skat, som har været nødsaget til at udskyde fristen for den udvidede selvangivelse.

Formand for Folketingets Skatteudvalg, Niels Helveg Petersen (RV) vil ikke forholde sig til, om politikerne griber ind på et tidspunkt.

“Det har vi ikke drøftet, så det har jeg ingen mening om på nuværende tidspunkt,” siger han.

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet er dog ikke i tvivl om, at det kan blive nødvendigt for politikerne at gribe ind og ophøje det forkastede mæglingsforslag til lov, hvis konflikten fortsætter i mange uger.

“Politikerne har ikke lyst til at blande sig, men CSC administrerer nogle ekstremt følsomme systemer såsom løn, Skat, Politi, PET og lufttrafik. Og hvis CSC ikke kan leverer, får det enorme konsekvenser for samfundet. Så kan regeringen ikke holde til ikke at gribe ind,” siger han.

Politikerne kan med sindsro gribe ind, fordi begge parter har nikket ja til mæglingsforslaget, understreger forskeren.

“Prosa som forbund har sagt ja, og det har CSC også, så regeringen kan sige: Vi ændrer ikke et komma. Vi ophøjer det bare til lov,” siger Flemming Ibsen.

I morgen skal Arbejdsretten tage stilling til, om CSC må frigøre sig fra overenskomsten med Prosa og istedet tiltræde en overenskomst med HK/Privat. Der forventes en afgørelse sidst i næste uge.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display