Østeuropæere befolker landbruget

Ud af 34.000 lønmodtagere i danske gartnerier, land- og skovbrug er hver tredje østeuropæer. Arbejdsgiverne dumper lønningerne, siger 3F.

KARRIERE

Snakken går ivrigt på polsk, lettisk, ukrainsk eller ungarsk i det danske landbrug.

Hver tredje ud af 34.000 ansatte er nemlig fra Østeuropa.

Det skriver Berlingske på baggrund af en opgørelse, som Center for Menneskehandel har lavet ud fra tal fra Danmarks Statistik og Registeret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT).

Ifølge formanden for Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A), godsejer Gerner Wolff-Sneedorf, så er de færreste danskere tiltrukket af det hårde fysiske arbejde.

“Østeuropæerne er aldrig syge, men derimod glade og tjenstvillige. De er her for at tjene penge, og de vil hellere end gerne arbejde mange timer hver uge. De møder hver dag og skal ikke til 80 års fødselsdage, konfirmationer og den slags ting. Det foregår, når de er i hjemlandet. Til sammenligning er danskerne ikke vant til at arbejde, og vores oplevelse er, at de ikke er særligt motiverede,” siger han til Berlingske.

Den karakteristik kan Arne Grevsen, der er formand for Den Grønne Gruppe i 3F, ikke genkende – overhovedet.

“De danske medarbejdere kan ikke tage de her job, for de bliver ikke tilbudt dem. Og det handler ikke om, hvorvidt man kommer fra Danmark eller Østeuropa. Det handler om, at østeuropæerne er villige til at arbejde til langt lavere løn end danskerne, helt ned til 50-60 kroner i timen. Og det kan en dansker ikke overleve på, når han også skal betale skat,” siger han til Berlingske.

Ti procent af 3F’s medlemmer på området er arbejdsløse. Og det skyldes ikke, at de er ugidelige, siger formanden. Det skyldes løndumping.

“Danskerne har arbejdet med de her job tidligere, og det vil de stadig gerne. Men de kan ikke overleve af de dumpinglønninger, som østeuropæerne går for,” siger Arne Grevsen til Berlingske.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display