Økonomer: Lønfest afløses af lønstop

Der er brug for en årrække med fastlåste lønninger, hvis danske virksomheder skal klare sig i lønkonkurrencen med udlandet.

KARRIERE

Fire til otte magre år uden lønstigninger.

Det er medicinen, hvis danske virksomheder igen skal klare sig i den international konkurrence, siger flere økonomer til Børsen.

Danmarks konkurrenceevne er forværret med ti procent på ti år. Det skyldes bl.a. høje danske lønstigninger gennem 00’erne. Derfor skal livremmen spændes ind, lyder det.

“Vores nuværende situation lægger i hvert fald op til en årrække med lønvækst under udlandets. Jeg anser det som realistisk med f.eks. otte år med en vækst på det halve af udlandets. Det vil komme i nærheden af en nulvækst i reallønnen,” siger cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, til Børsen.

Cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, Mads Lundby, mener, at der er behov for tre-fire år med nulvækst i lønstigningerne, hvis dansk konkurrenceevne alene skal genoprettes via lønnen.

“Men jeg forventer ikke, at fagforeningerne vil acceptere så lave lønstigninger,” siger han til Børsen.

Eneste middel til at presse lønningerne længere ned er derfor et større arbejdsudbud, fastslår Mads Lundby.

I hovedorganisationen FTF er formand Bente Sorgenfrey da heller ikke umiddelbart indstillet på lønstop i fire år. For priserne fortsætter jo med at stige, understreger hun.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display