Multimedieskat erstattes af gammel skat

Regeringen vil afskaffe den udskældte multimedieskat, men i stedet indfører den skat på fri telefon til nøjagtig samme værdi.

KARRIERE

Multimedieskatten bliver afskaffet, hvis regeringens finanslovsforslag bliver en realitet. Men dermed kan du ikke ånde lettet op. Har du en telefon, som din arbejdsgiver betaler, så bliver du nemlig beskattet af nøjagtig samme beløb, som du blev tidligere med multimedieskatten.

Så er det bare multimedieskatten, der har fået et nyt navn?

“Ja, det kunne man godt fristes til at sige, for skatten på den fri telefon vil svare til det samme, som du betalte for dit multimedie. Nemlig skatten er typisk for de fleste 3.000 kroner om året,” forklarer Søren Bech, der er partner i PriceWaterhouseCoopers (PWC).

Regeringen håber, at den med afskaffelsen af den udskældte multimedieskat kan styrke fleksibiliteten på arbejdsmarkedet, fordi man ikke længere beskatter computer og internetforbindelse til en hjemmearbejdsplads. Men beskatning af fri telefon er tilbage.

Udgangspunktet er de vilkår, der var før multimedieskatten blev opfundet sidste år. Men der er en stramning indbygget i forslaget, som man skal være opmærksom på, forklarer Søren Bech.

“Man kan ikke modregne private telefonregninger fra husstanden. Det vil sige, hvis man betaler ægtefællens eller børnenes telefonudgifter. Så reelt set betyder det faktisk, at beskatningen vil blive højere med de nye regler, end de er med de nuværende regler,” siger han.

Bo Sandberg, der er økonom i Dansk Erhverv, er begejstret for at slippe af med multimedieskatten. Men han peger på, at flere virksomheder i stedet har givet medarbejderne de såkaldt fleksible lønpakker, hvor medarbejderne er gået lidt ned i løn mod at få nogle lækre mobiler eller pc’ere. Det bliver der nødt til at blive taget højde for, siger han.

“Det har de måske indgået aftaler om for to eller tre år, og det er klart, at man skal finde en fornuftig overgangsordning for dem. Det vil formentlig være noget, der ikke så godt kan betale sig, når multimedieskatten ikke er der længere. Så hvis det i et hug bliver lavet om 1. januar, kan det blive et problem,” siger Bo Sandberg.

I DI peger chefkonsulent Jacob Ravn også på, at kigger man alene på afskaffelsen af multimedieskatten, så er det et positivt skridt. Der vil dog være mange, der ikke mærker lempelserne, netop på grund af beskatningen af fri telefon, så har de fri telefon både nu og fremadrettet, så skal de af med det samme i skat.

“Men det er klart, at multimedieskatten er nok benyttet af nogen til at give nogle medarbejdergoder til nogle folk, og det bliver da interessant at se, hvad man ender med at gøre med det,” siger han.

Regeringen regner dog ikke selv i sit finanslovsforslag med, at de danskere, der i dag betaler multimedieskat, alle kommer til at betale skat af fri telefon. I regeringens regneplan koster afskaffelsen af multimedieskatten 450 millioner kroner, mens indtægterne fra beskatning af fri telefon kun giver 50 millioner kroner i indtægt.

Netop i dag er de første forhandlinger om en ny finanslov gået i gang i Finansministeriet.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display