Lønforhandling: Lænket til jobbet? Tag dig godt betalt

Med det nye job følger tit en bred vifte klausuler, der kan begrænse dine karrieremuligheder, den dag du ikke længere er i virksomheden. Så sæt dine underskrifter med omtanke – og kræv noget den anden vej.

KARRIERE

Det her er mit drømmejob, og jeg skal absolut ingen steder de næste mange år. Så jeg skriver da gladeligt under på en ordentlig stak klausuler! Med den holdning har du måske begået et anseeligt karrieremæssigt selvmål, der kan føre til stavnsbånd på arbejdsmarkedet i lang tid fremover.

Mange virksomheder gør nemlig deres yderste for at sikre sig, at værdifulde medarbejdere ikke kan skifte til konkurrenten, og faktisk kan klausulerne i din ansættelseskontrakt betyde meget mere end tallet på lønchecken, for i sidste ende kan stramme klausuler smadre hele din karriere.

Som lønmodtager bør du derfor ty til flere modtræk, når du bliver ansat, og papirerne kommer på bordet. Du kan argumentere dig fri af snærende klausuler, få dem gjort mere spiselige i deres ordlyd – eller kræve dig pokkers godt betalt for at skrive under.

 

De populære klausuler

I dag er konkurrenceklausuler og kundeklausuler de mest udbredte. Konkurrenceklausulen hindrer dig i at tage job hos konkurrerende virksomheder i den periode, klausulen løber, og garanterer dig til gengæld en kompensation, men minimumskravet til betalingen er ikke prangende.

En arbejdsgiver er ikke forpligtet til at give dig mere end 50 procent af din løn i den periode, klausulen gælder – og får du nyt job uden for klausulens dækningsområde, bliver der modregnet i kompensationen fra den første krone.

En undtagelse er dog de første tre måneder, hvor du er garanteret 3 × 50 procent af din gamle løn. Men halvdelen af din normale løn giver ikke meget at rutte med, og derfor gælder det om binde forhandlingsslipset med en skarp knude, når du drøfter klausulvilkår i forbindelse med et nyt job.

»Du skal forsøge med alle midler at få forhandlet en bedre en aftale end de mindstesatser, loven sikrer dig. Men heldigvis kan der skrues på mange knapper, når en klausul skal sættes sammen,« fortæller Helene Rafn, der er chefkonsulent i den faglige organisation Djøf.

Kræv ikke mindst højere kompensation, hvis du skal sige ja til klausuler, der kraftigt hæmmer din mobilitet på arbejdsmarkedet. Er du eksempelvis jurist eller økonom med speciale i et meget snævert område, skal du overveje enten at kræve 100 procent lønkompensation i hele klausulens løbetid eller kræve, at der ikke modregnes en krone, uanset hvad du vil få af løn i et fremtidigt job.

Dit argument for disse forbedrede vilkår ligger ligefor: Er du begrænset i forhold til at sige ja til stillinger, hvor du ikke kan få lov at anvende din ekspertviden, vil du nok være nødt til at tage et job, hvor du ikke kommer ind med tilsvarende specialistviden og må gå ned i løn.

 

Konkurrenceklausul
Hindrer dig i at tage job hos konkurrerende virksomheder i den periode, klausulen løber.

Kundeklausul
Afskærer dig fra at handle med en gruppe af virksomheder, der i klausulen er defineret som kunder hos din arbejdsgiver.

[emediate]

Læs mere: Sådan kommer du glad ud fra din lønforhandling.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display