Lønforhandling: Få den løn du fortjener... Og måske lidt mere!

Det nye job er hjemme. Virksomheden har valgt dig som deres ønskekandidat, nu mangler blot den sidste hurdle – lønforhandlingen. Og griber du den forkert an, kan du lide under det i lang tid fremover.

KARRIERE

Når Novozymes søger en ny medarbejder, er der på forhånd sat en ramme for, hvor meget virksomheden vil give i løn. Den vil typisk strække sig plus/minus 10-15 procent af gennemsnitslønnen for jobbet, så er stillingen vurderet til 50.000 kroner, kan du som kandidat ende med at få alt fra 42.500 til 57.500 kroner.

Det fortæller Jesper Johansen, som er HR-chef i Novozymes Europa. Sådan et fleksibelt lønbånd er langt hen ad vejen normen, når virksomheder ansætter. For dig som kommende medarbejder er udfordringen naturligvis at ende i den sjove ende af lønbåndet – og som udgangspunkt får du aldrig en bedre forhandlingsposition.

“Din kommende arbejdsgiver har brugt enorme ressourcer på at identificere dig som deres foretrukne kandidat. »Virksomheden vil have dig. Det er en langt mere gunstig situation at tale løn i, end når du først er ansat,« som chefkonsulent Lykke Petersen fra interesseorganisationen Lederne siger.

Er du først inde i lønsystemet, er det sværere at tage de attraktive lønhop. Her kører tingene ofte mere stringent efter faste budgetrammer, så spændingen i højere grad går på, om du nu får 2 eller 3 procent mere i løn. Din startløn kan dermed afgøre dit indkomstniveau et godt stykke ud i fremtiden – men det er ikke ensbetydende med, at du grådigt skal kræve ind. Det skal gøres begavet og afbalanceret.

 

De bedste argumenter

I store træk afhænger den tilbudte løn af dine specifikke kompetencer i forhold til jobbet, så du skal derfor være helt klar på, hvordan du matcher de færdigheder, der er efterspurgt i stillingsopslaget. Kom med konkrete eksempler på dine kompetencer og på tidligere præstationer, der kan retfærdiggøre den løn, du ønsker. Forklar, hvordan du vil kunne bringe ekstra værdi.

Kend din markedsværdi og overdriv ikke. Mange lyver rask væk deres løn lidt højere i en forhandling.

Men HR-chef Poul Hansen i Codan advarer dog mod at se lønforhandlingen som en benhård forhandling. »Der er nogle, der kommer med et useriøst højt udgangspunkt, der tangerer det urealistiske.

Andre står på deres ret og siger, at hvis de ikke får det og det, så har de andre muligheder. Ja, kandidaten skal sælge sig selv dyrest muligt, men det er jo også starten på et samarbejde,« understreger Poul Hansen.

 

Så kend din markedsværdi, og overdriv ikke. Mange lyver rask væk deres nuværende løn lidt højere i en forhandlingssituation, og selv om det er let og fristende, skal det gøres med omtanke.

HR-folk har også netværk og kan måske tjekke efter og finde ud af, at du lyver, og det stiller dig unægtelig i et dårligt lys. Den sikre strategi er at lægge kortene på bordet, tage udgangspunkt i din nuværende løn og argumentere for, hvorfor du måske skal have mere i løn, end du fik før.

 

[emediate]

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display