Livets gang i OECD

I 1961 blev Danmark medlem af OECD, organisationen for økonomisk samarbejde og udvikling.

KARRIERE

Medlemmerne er alle kendetegnet ved, at de er demokratier med en fri markedsøkonomi. Men hvad har vi ellers til fælles med de 29 andre medlemslande? Når man ser på længden af en arbejdsuge, ligger danskernes tørn i den lette ende med et gennemsnit på 36,2 timer pr. uge. Det er 2 timer mindre end OECD-gennemsnittet. Længst er arbejdsugen på Island, hvor de arbejder hele 43,9 timer pr. uge – altså en hel dansk arbejdsdag mere end os.

Og der er generelt tilfredshed med arbejdstiden. Op mod 80 procent af borgerne i OECD er tilfredse med mængden. Også når man spørger, om vi ville foretrække at arbejde flere eller færre timer – for mere eller mindre løn. De fleste respondenter svarer, at de ville holde sig til deres aktuelle arbejdsuge og løn, lige bortset fra franskmændene og mexicanerne, der ønsker sig flere timer og højere løn.

Omvendt vil flere danskere gerne bytte en kortere arbejdsuge og en del af lønnen for mere fritid. Hvad bruger man så fritiden til? Franskmændene er dem, der bruger allermest tid på at spise og sove, og alligevel hører de til blandt de slankeste i OECD. Koreanerne sover mindst – cirka en time mindre end franskmændenes 8,3 timer, og mexicanerne bruger halvt så lang tid på at spise som fransk mændene – en time mod franskmændenes mere end 2 timer om dagen.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display