Ledigheden falder kraftigt blandt faglærte

Arbejdsløsheden blandt metalarbejdere er reduceret kraftigt. Årsagen er vækst i eksporten.

KARRIERE

Flere i arbejde og højere løn.

Det er, hvad titusindvis af Dansk Metal-medlemmer i eksportvirksomheder oplever i øjeblikket, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

Årsagen er, at eksporten er kommet op i gear, og det gavner nu i høj grad de faglærte ansatte på de cirka 6000 industrivirksomheder, der lever af eksport.

- Det er vist kommet bag på de fleste, at det går så godt. Danske virksomheder og ansatte er fleksible og kan levere høj kvalitet til tiden.

- I en tid med stor usikkerhed betyder det meget, for kunderne er villige til at betale for den sikkerhed, siger cheføkonom i Dansk Metal, Allan Lyngsøe Madsen til Jyllands-Posten og peger på vækst i Tyskland og Sverige som afgørende faktorer.

10,8 procent af Dansk Metals 110.000 medlemmer var ved årsskiftet 2010/2011 uden job, og det tal er nu nede på 6,6 procent.

Kombineret med, at resultaterne i de lokale lønforhandlinger lader til at overraske positivt og lande på stigninger mellem 1,5 og 2 procent, bliver det sværere at bevare pessimismen.

Mange havde forventet nulløsninger i lønforhandlingerne, og eksempelvis i byggeriet kommer de ansatte fortsat til at kigge langt efter mere i lønposen.

Fremgangen skyldes, at eksportvirksomhederne har brugt krisen til at skære til og tilpasset sig den internationale konkurrence.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display