Lær at arbejde i fritiden

Fritid og arbejdsliv blender i stigende grad sammen. Specielt for de selvstændige er weekenderne en stor del af jobbet.

KARRIERE

Arbejder du om aftenen, natten eller i weekenden, er du langt fra den eneste. Specielt hvis du har egen virksomhed, har du sandsynligvis arbejdet, mens de fleste andre har holdt fri.

Danmarks Statistik offentliggør hvert kvartal den såkaldte arbejdskraftundersøgelse, og den seneste af slagsen viser, at 72 procent af selvstændige og 42 procent af almindelige lønmodtagere havde arbejdet i mindst én weekend i den adspurgte periode.

Undersøgelsen viser også, at nat- og især aftenarbejde er ganske udbredt.
Ifølge Karen Albertsen, som arbejder med blandt andet balancen mellem arbejde?og privatliv for konsulentvirksomheden TeamArbejdsliv, kan det have sociale konsekvenser at arbejde meget, når andre har fri.

Det bliver ganske enkelt sværere at få tid til familie og venner. En del af forklaringen er, at meget arbejde er blevet grænseløst.

»Det vil sige, at det er muligt at tage arbejdet med hjem. Mange har en glidende overgang mellem arbejdsliv og fritidsliv.

Det er fint, hvis begge dele går godt, men begynder det at køre skævt på arbejdet, kan det nemt forplante sig til fritidslivet,« siger Karen Albertsen og henviser til, at det kan føre til stress og udbrændthed.
Der findes dog en række ting, du selv kan gøre for at få det skæve arbejde til at passe ind med fritiden.
For eksempel kan du sætte tidsrammer op for arbejde og fritid samt forventningsafstemme med arbejdet og med familien.
Ifølge Karen Albertsen er det grænseløse arbejde allerede en realitet de fleste steder, hvor det er oplagt at gøre det.

Men der findes stadig brancher, der sniger sig uden om problemstillingen – det gælder for eksempel handel, landbrug og sundhedsvæsen.

 

? Find ud af, hvor meget din arbejdsgiver forventer, du arbejder uden for normal arbejdstid.

? Sæt rammer for din arbejdsdag.

? Aftal, hvor meget du vil arbejde i fritiden og hvornår. Du kan for eksempel arbejde i weekenden, hvis du dermed får mere fritid i din hverdag.

? Lav aftaler med familien.

? Afstem med familien, hvor meget I forventer af hinanden uden for normal arbejdstid. Det gælder både nu, men også karriereønsker på længere sigt.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display