"Jeg tager fejl hver eneste dag"

Jens Peter Neergaard blev tidligere på året ny direktør i Danske Markets, hvor hans arbejdsuge stort set aldrig slutter, og der hver dag klokken 15.00 er kontant afregning.

KARRIERE

Hvornår begynder din arbejdsdag?

»Den starter og slutter vel aldrig. Jeg er på hele tiden. De finansielle markeder er åbne døgnet rundt stort set hele ugen. De slutter handlen i Mellemøsten lørdag og starter handlen i New Zealand og Australien ud på søndagen, så kun derimellem er der et lille frirum.«

Hvad er det første, du gør om morgenen?

»Tjekker udviklingen på de finansielle markeder. Det er en rutine og ikke noget, jeg forbinder med stress. Om aftenen kigger jeg også tit på de finansielle markeder, inden jeg går i seng – men det afhænger lidt af, hvad vi ligger med af positioner i Danske Markets. Jeg prøver at drosle ned om aftenen.«

Hvor meget følger du de finansielle markeder i løbet af en arbejdsdag?

»Meget. Når jeg er ude at rejse, bruger jeg min smartphone, og i hovedsædet bruger jeg meget tid med vores tradere på handelsgulvet, og så kommer informationen bare til mig. Den bliver kylet i hovedet på mig hele tiden, og min opgave er ikke så meget at modtage information som at sortere information.«

 

Hvornår har du sidst taget fejl af de finansielle markeder?

»Jeg tager fejl hver eneste dag. Ingen ser markedet fuldstændig korrekt. En god markedsmand er en, der ved, hvornår han tager fejl og hurtigt erkender det og reagerer på det. Men man bliver hele tiden overrasket, og det er også det, der gør det spændende. Grundlæggende er det et spørgsmål om at have mere ret, end du tager fejl.«

Danske Markets har som den eneste del af Danske Bank bonus som en fast del af lønpakken. Hvorfor skal I have bonus for at performe bedst muligt?

»Havde vi kun fast løn, tror jeg ikke, at vi ville tiltrække de rigtige mennesker. Det ligger meget i kulturen i de finansielle markeder, og jeg ser en aflønning med et miks mellem fast og variabel løn som det optimale.

Der skal være en upside, så du får en lille del af det, hvis du genererer ekstraordinær værdi til aktionærerne – men den skal også være ekstraordinær!«

Er det folk med stor konkurrencementalitet, der sidder på handelsgulvet?

»You bet. Det er kontant afregning. Hver eneste dag kan du slå en streg og se, om du har tjent penge eller tabt. Når din kæreste spørger, om du har haft en god dag på jobbet, kan du udtrykke det med et tal.«

Har du selv et tal, når du går hjem?

»Ja, et beløb i kroner. Tallet udtrykker summen af aktiviteterne i hele Danske Markets, og jeg har det løbende, men af praktiske grunde vælger vi et cut off , som når man opgør lageret i en virksomhed. Vi opgør dagen klokken 15.00 i København, så ringer vi en klokke på handelsgulvet i bogstaveligste forstand og låser kurverne et kort øjeblik. Så holder vi sådan en slags lille nytårsaften hver dag.«

Har tallet betydning for dit humør, når du tager hjem?

»Ja, det har det, selv om jeg er blevet bedre til at abstrahere fra det og se det store billede. Men naturligvis påvirker det mit humør, og når jeg træder ind ad døren derhjemme, kan min kone da godt se det på mig, hvis det har været en rigtig god eller dårlig dag.

Jeg er dog i den heldige situation, at min kone selv har en solid baggrund inden for trading og ydermere er praktiserende psykoterapeut – best of all worlds.«

 

Hvornår har du sidst haft en samtale med en medarbejder, der løb for store risici med sine handler?

»Jeg kigger mere på det aggregerede niveau i dag, men den type samtaler bliver holdt løbende i banken – og det er spændende at arbejde med folk, der har det svært. Det kan godt være brillante folk, men at markedet bare er vanskeligt.

En god chef er ham, der går ind og siger, at nu skal du ikke blive forelsket i en position. Vi synes, at du er en fantastisk fyr, men tror du ikke lige, at du skal stille dig uden for din position og kigge ind på den? Eller giv den til mig, og lad mig se på den.

Det der touch, du skal have med dine medarbejdere, er næsten lige så vigtigt som at forstå de finansielle markeder. Som god chef på handelsgulvet skal du kunne læse dem, der sidder og tager risiko, og se, at når han ser sådan der ud i hovedet, så er der et eller andet, der trykker – eller nu har jeg ham, hvor jeg vil have ham. Nu er han inde i en god gænge, og nu skal jeg give ham mulighed for at tage noget mere risiko.«

Hvordan er din personlige risikopræference – er du meget risikovillig?

»Min risikovillighed er helt afhængig af det marked, jeg ser. Den kan være ufattelig lav i perioder og relativt høj i andre. Med tiden er jeg blevet bedre til at tage risiko og være koldere omkring det. Mere analyserende.

Jeg bliver ikke så følelsesmæssigt involveret som i mine unge dage, hvor jeg til tider havde en følelse af at kunne gå på vandet, når alt flaskede sig. Den følelse har jeg heldigvis ikke mere. Når du som trader sidder i din egen lille boks, kan det være okay og give en masse energi, men på et mere aggregeret risikoniveau er det noget, du skal skjule.«

Vil en følelseskold psykopat i bund og grund være den bedste trader?

»Nej, det tror jeg ikke. Der er meget psykologi i trading. Det gælder om at forstå stemningen i markedet, hvordan mennesker agerer, hvornår markedet er overvældende begejstret, og hvornår det er rædselsslagent. Ikke at jeg er ekspert i psykopater, men en psykopat kan måske have sværere ved at fange de finere markedssignaler end et mere velafbalanceret menneske.«

 

… AT VÆRE DAYTRADER
»Jeg kender mange, som er gået på pension og lige vil trade lidt for sjov. De siger alle sammen, at hold kæft hvor er det svært at sidde alene derhjemme og handle, og det er altså personer, der har tjent milliarder af kroner til hedgefonde og banker rundt omkring i verden.«

… AT FÅ DET BEDSTE UD AF ARBEJDSTIDEN
»Som tommelfingerregel bruger jeg mindst 50 procent af min tid på ansatte, 30-40 procent på kunder og de sidste 10 procent på administration. Det holder ikke altid, men det er planen. Det er vigtigt altid at have fokus på det grundlæggende i forretningen, og for mig er det vores kunder og ansatte. Hvis du mister fokus på det, bliver du en dårlig chef.«

 

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display