Glemsomhed kan koste nyuddannede dyrt

Studerende har kun 14 dage til at melde sig ind i en a-kasse, når de er færdiguddannede. Ellers mister de retten til dagpenge.

KARRIERE

14 dage.

Så kort tid har nyuddannede til at melde sig i a-kasse, efter at de afgørende eksamener er i hus, hvis de skal undgå at miste tusindvis af kroner.

Mange studerende lægger i disse dage de tunge bøger på hylden og fester med eksamensbeviset i hånden. Men festen må ikke vare for længe.

Normalt skal man have haft fuldtidsarbejde i ét år for at få ret til dagpenge, men som nyuddannet har man en smutvej. Det kræver dog, at man er hurtig på aftrækkeren.

I a-kassen FTF-A oplever man hvert år nyuddannede, der glemmer at melde sig i a-kasse inden for de 14 dage. Dermed er de afskåret fra at få dagpenge i et helt år.

- I FTF-A gør vi meget ud af at fortælle de studerende, hvad de går glip af, hvis de glemmer at melde sig i a-kasse. Det er nemlig rigtig mange penge, det drejer sig om, siger kommunikationschef Anders Tybjerg fra FTF-A, der har 133.000 medlemmer blandt især offentligt ansatte.

Han opfordrer forældre og venner til også at være med til at minde de unge på a-kassen.

Hvis nyuddannede melder sig ind senest 14 dage efter, de afslutter deres studie, bliver de optaget på særligt gunstige vilkår.

De får dimittendsatsen på 13.997 kroner og kan få dagpenge allerede en måned efter sidste eksamensdato.

Melder de sig ikke ind inden for 14 dage, skal de have været medlem et helt år for at få dagpenge, og samtidig skal de have haft et års fuldtidsarbejde (1.924 timer).

I kroner og øre betyder det, at man som ledig dimittend kan gå glip af 168.000 kroner det første år og kun måske er berettiget til kontanthjælp.

- Der er meget store fordele ved at huske 14-dages fristen, og derfor kan vi kun opfordre de nyuddannede til at melde sig ind, så de er sikret en indkomst, hvis de ikke lige er heldige at finde et job, siger Anders Tybjerg.

En undersøgelse foretaget for a-kassen STA (der nu hedder Min a-kasse) viste for et par år siden, at halvdelen af de studerende ikke ved, at de kun har 14 dage til at melde sig ind i en a-kasse, når de er færdiguddannede.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display