Genveje til det svære karriereskift

Den erfarne headhunter Christian Steen Larsen fra Executive Search-selskabet BackerSkeie giver råd til et godt karriereskift.

KARRIERE

Uanset om du er drevet af lyst til fornyelse eller blot vil øge dine muligheder for at komme i job igen, er der en række ting, du skal være opmærksom på ved et karriereskift. Der er grundlæggende tre måder at finde et nyt job på:

  • Den første er den mest åbenlyse, nemlig at holde øje med stillingsannoncer. Når du vil skifte karriere, er denne metode ikke den mest optimale. Selv om der efterhånden er spirende optimisme, er der en klar tendens til, at virksomhederne ansætter personer, der kan lave en flyvende start. Altså personer, der med et minimum af oplæring kan starte i jobbet og levere resultater fra første dag. Og som ansøger vil du typisk være i konkurrence med et antal kandidater, som har den helt rette erfaring.
  • Den anden måde er at udvælge sig en række rekrutteringsfirmaer med opgaver inden for din ønskede branche eller jobtype. En god fremgangs- måde er at sende dit cv og følge op og bede om et møde, hvor du uddyber dine kapabiliteter og ønsker til fremtiden. Her vil du ofte få kvalificeret sparring på, hvad der i dit tilfælde er realistisk, ligesom du får etableret en relation til rekrutteringsfirmaet.

  • Den tredje og vel nok mest effektive metode er at aktivere dit netværk og derigennem bringe dig selv i spil til den type job, du er ude efter. Langt de fleste stillinger bliver besat ved, at den ansættende chef selv kender egnede kandidater, eller via sit netværk kommer i kontakt med egnede kandidater.


Bliv skarp på dine egne evner

Uanset dit valg af metode, så begynd med at kortlægge, hvad du som person kan byde på. Måske har du stor erfaring fra en branche eller virksomhedstype, der er specielt dygtig til en eller flere discipliner inden for det at drive virksomhed.

Når en virksomhed ser på, hvordan den kan optimere sine resultater, henter den ofte inspiration ved at se mod andre virksomheder, der er dygtige på et givent område som kundeservice eller logistikprocesser, blot for at nævne et par eksempler. Kunsten er derefter at finde denne ekspertise uden for egen branche eller sektor - og måske har du netop den ekspertise. 

Mange selskaber, der sælger produkter til sundhedssektoren, har for eksempel et ønske om at rekruttere personer med klinisk baggrund, da disse mennesker forstår kunderne i form af de læger og sygeplejersker, der vælger det ene produkt frem for det andet. Her sker der en del markante karriereskift.

Se efter udfordrede virksomheder
I en anden situation manglede en virksomhed ansatte, der mestrede strategisk salg med flere interessenter og besvarelse af private og offentlige udbud.

Anbefalingen til virksomheden var, at de orienterede sig mod IT- og teknologibranchen, som er kendetegnet ved den type salg. Resultatet blev, at en række personer gennemførte markante karriereskift.

Tilsvarende kan du selv holde øje med brancher og virksomheder, der er udfordret på deres marked og måske kan drage fordel af dine ekspertiser. Grundlæggende skal du italesætte dine unikke kvaliteter i forhold til det behov, den ansættende virksomhed har. Fremhæv de elementer i din profil, der matcher direkte - og anvend aldrig standardansøgning og cv.

Samtidig skal du altid analysere den pågældende virksomhed og dennes situation, så du er vidende om, hvilke fokusområder og udfordringer der sandsynligvis gør sig gældende i jobbet. Forhør dig i dit netværk, søg på nettet, og følg med i medierne. Du bør altid være velforberedt, når du søger job, men ved et karriereskift er det blot endnu vigtigere, da du som nævnt er i konkurrence med personer med stor erfaring fra både branche og lignende job.


Fra Penge & Privatøkonomi, januar 2014 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display