Forbered dig på livet som freelancer

Lær at sælge dig selv, og vær synlig så mange steder som muligt, hvis du vil have succes på fremtidens jobmarked som freelancer.

KARRIERE

Forbered dig på livet som freelance

Forbered dig på livet som freelance

Forbered dig på livet som freelance

Forbered dig på livet som freelancer

I fremtiden skal du konkurrere med tusindvis af andre arbejdstagere om at få noget at lave. Her vil du sætte din arbejdskraft til salg på et eBay-lignende site for arbejdstagere, hvor du så kan håbe på, at du bliver hyret for et par måneder, en uge eller helt ned til få dage.

Sådan lyder forudsigelserne i et notat fra computerkoncernen IBM, som den tyske avis Der Spiegel har fået fingrene i. Her spås det, at fremtidens virksomheder vil bestå af en lille kerne af fastansatte medarbejdere og en hær af løsarbejdere, der tilknyttes for kortere perioder.

»Sådan er det allerede for nogle faggrupper. Mange inden for eksempelvis softwareudvikling er nu ansat til at udføre konkrete, korte projekter, og jeg kan nemt forestille mig, at det breder sig til andre faggrupper,« siger Eva Bjerrum, forsknings- og innovationschef i den private virksomhed Alexandra Instituttet, der blandt andet forsker i fremtidens arbejdsmarked.

Går IBM’s profeti i opfyldelse, vil det betyde store omvæltninger for dig som lønmodtager. Du skal blandt andet blive bedre til at sælge dig selv.

Når du er i konkurrence med tusindvis af andre, der har nogenlunde de samme kvalifikationer, skal du gøre alt, hvad du kan for at skille dig ud eksempelvis ved at være synlig så mange steder som muligt.

»Arbejderne skal også være meget skarpe på deres kvalifikationer og kompetencer. Jeg forestiller mig, at virksomhederne hyrer til meget veldefinerede og specifikke opgaver, og jo bedre den enkelte er til at formidle, hvilke særlige kompetencer han har, jo større er chancen for, at virksomhederne lægger mærke til ham,« siger Eva Bjerrum.


 

Særligt udsatte brancher


Ifølge forsknings- og innovationschef Eva Bjerrum fra Alexandra Instituttet bliver disse brancher i fremtiden specielt præget af freelancere.

 

Branche Stillling
IT Programmør, it-konsulent
Medie Journalist, tekstforfatter
Grafisk Layouter, grafisk designer

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display