Fagforbund klar til at sælge efterløn

HK og Dansk Metal er klar til afgive retten til at gå efterløn som 60-årig mod i stedet at få ret til efteruddannelse i de yngre år.

KARRIERE

HK er klar til at sælge efterløn for efteruddannelse.

Til Politiken siger forbundsformand Kim Simonsen, at Danmark er ved at gå i stå, og at vi derfor må satse ekstra på uddannelse.

“I slutningen af 1990’erne var vi det femterigeste land i verden, men nu er vi ved at blive kørt bagud. En årsag er, at danskernes uddannelsesniveau har stået i stampe, så derfor kunne det være en idé at veksle retten til efterløn til efteruddannelse,” siger han.

I Dansk Metal støtter man ligeledes tanken om, at den enkelte skal kunne vælge at veksle efterløn til efteruddannelse.

Forbundsformand Thorkild E. Jensen understreger dog, at der skal være tale om regulær efteruddannelse og ikke nogle korte ugekurser.

“Det skal være en efteruddannelse, som kan flytte folk fra hårde, fysisk nedslidende job til mindre krævende job eller få folk op på et højere uddannelsesniveau,” siger Thorkild E. Jensen til Politiken.

Kim Simonsen fra HK forestiller sig, at folk skal have været med i efterlønsordningen en årrække, inden de får krav på efteruddannelse. Det kan være en slagteriarbejder, der får lov at efteruddanne sig, når han er i begyndelsen af 50’erne.

“Så kunne det være, de kunne holde til et mindre nedslidende arbejde, når de var i 60’erne,” siger Kim Simonsen til Politiken.

Forslaget om at bytte efterløn til efteruddannelse er ikke fremmed for SF og Socialdemokraterne. Det er således en del af planen ‘Fair Løsning’.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display