Få succes med et personligt mål

Er dine nytårsløfter sjældent indfriet, når du gør status året efter? Interesseorganisationen Lederne giver dig her gode råd til at sætte personlige mål - og nå dem.

KARRIERE

Vil du gerne skifte job, forfremmes i din nuværende virksomhed eller noget helt tredje kan en vej dertil være at sætte et personligt mål. Det er en effektiv måde til at definere din ideelle fremtid på, og kan vise dig, hvilken retning, du skal bevæge dig i. Samtidig er et personligt mål en god måde at holde fokus på, så du hele tiden pejler efter dét, der giver dig energi og glæde.

"Sportstalenter er trænet i at sætte og visualisere personlige mål. Det er deres måde at fokusere og vinde på. Hvad er det, der holder så mange af os andre fra at sætte personlige mål? Måske har du prøvet det og oplevet, at målet pludselig blev ligegyldigt for dig - det var spild af tid. Måske blev du bange for at blive en fiasko, hvis du ikke nåede dit mål. Jeg vil vove den påstand, at du ikke brændte nok for at nå målet. Måske var det endda et af de mål, som andre syntes, du skulle opnå, men som du ikke selv brændte for", siger ledelsesrådgiver i Lederne Heidi Linderod.

Hun giver dig her en guide til at arbejde målrettet med dine personlige mål:


Hvad vil du gerne opnå?
Skab et billede af det, du gerne vil opnå. Du kan skrive det ned, tegne det eller lave en collage over det - afhængig af, hvad der virker bedst for dig.Vær opmærksom på, at det, du gerne vil opnå, skal være formuleret positivt og specifikt. Det er vigtigt, at målet handler om dig selv, og at det, der skal til for at nå målet, er noget, du selv har kontrol over.

Brænd for dit mål
Det er afgørende, at du virkelig brænder for at opnå målet. Der er mange ting, vi synes, vi bør gøre, og det kommer til at virke som en pligt. Vi er ikke motiverede, vi får det ikke gjort, og i stedet bliver vi drænet for energi. Hvis du virkelig brænder for at nå dit mål, bliver du fyldt op med god energi i hele processen. Det betyder ikke, at det ikke er hårdt ind imellem, men det betyder, at det momentvis vil føles fantastisk at være i processen.

Hav en deadline
Find det tidspunkt, hvor du mener, det er realistisk, at du har nået dit mål. Skriv tidspunktet på din tegning, collage eller beskrivelse af dit mål. En deadline er vigtig og er med til at motivere dig til at arbejde målrettet henimod målet i stedet for, at alle de gode intentioner løber ud i sandet.

Lav en to-do liste
Sæt dig og lav en tidslinje fra NU til den dag, du skal have nået dit mål. Hvilke aktiviteter skal du sætte i gang og gennemføre for at nå dit mål? Hvilke delmål er der på vejen? Og glem ikke at dine delmål også skal være noget, du glæder dig til - noget, der giver dig energi at opnå eller gøre. Din tidslinje kan være din ”to-do” liste i processen. En tidslinje vil både skabe et overblik, men også gøre det mere overkommeligt at nå dit mål, fordi du tydeligt vil se fremskridt undervejs. 

Involver dit netværk
Overvej, hvem du har brug for at involvere i processen? Hvis fællesskabsfølelsen er vigtig for dig, kan det være vigtigt at undersøge, hvem du kan involvere, og hvilken rolle du ønsker, de skal have. Det kan også bare være, at du har behov for at dele dine oplevelser med en person. Uanset hvordan og hvem du har brug for, så kommuniker det klart til dem og få deres accept af, om de kan levere det. Det kan også være en god ide at forberede de mennesker, der er i din nærhed på, at du går i gang med processen.

Husk at fejre successer
Det er vigtigt, at du dyrker den gode fornemmelse, det er at have opnået dine delmål og til sidst dit endelige mål. Beslut dig for, hvordan du vil fejre dig selv og skriv aktiviteterne ned på din tidslinje. Overvej, hvad der kan distrahere dig på vejen til at opnå dit mål, og beslut dig for, hvordan du vil håndtere det, der kommer i vejen for dig. Det er en god ide at inkludere dette på din tegning, collage eller beskrivelse af dit mål.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display