Få styr på dine undskyldninger

Lyv, eller tag en fridag. Sådan ser dine valgmuligheder ofte ud, når du skal til jobsamtale i en anden virksomhed og det bringer mange jobansøgere ud i et moralsk dilemma.

KARRIERE

Der kan være mange grunde til at møde senere på jobbet eller gå lidt tidligere end normalt. Måske skal du til tandlægen, din bil skal på værksted, eller du skal hente børn.

Men må du også bruge undskyldningerne som små løgne for at tage til jobsamtale i en anden virksomhed? Det er et dilemma, som de fleste jobansøgere pludselig finder sig i. For hvad siger du til chefen, når du skal til en jobsamtale midt i arbejdstiden?

I fagforbundet Djøf, hvor mange af medlemmerne er jurister eller økonomer, sidder chefkonsulent Dorte Gotthjælp i medlemsrådgivningen. Når hun får spørgsmålet, er hendes reaktion, at du altid skal prøve på at lægge en jobsamtale i ydertidspunkterne på dagen, så du kan komme lidt senere eller gå lidt før og stadig nå det, du skal på jobbet.

»Men nogle gange er det bare ikke nok. For eksempel talte jeg med en, der til daglig arbejdede i København, mens jobsamtalen fandt sted i en virksomhed i Holbæk. Det var et heldagsprojekt,« siger Dorte Gotthjælp.

Derfor lød det næste råd til jobansøgeren, at han skulle tage en hel fridag for egen regning. Det løste dog ikke problemet. For i hans nuværende virksomhed var der så travlt, at han ikke bare pludselig kunne bede om en fridag. Det ville virke for mistænkeligt.

»Han stod i et dilemma. For vi kan aldrig rådgive folk til at lyve, selv om det måske kan virke som den eneste udvej. Hvis du først begynder at lyve, og det bliver opdaget, så kan du komme i problemer,« siger Dorte Gotthjælp.

Bortvisningsgrund

Der er ganske få juridiske regler, når det gælder friheden til at gå til en jobsamtale. Udgangspunktet er, at når du sidder i en uopsagt stilling, har du ikke krav på at få fri til at søge over på de grønnere arealer på den anden side. Ifølge ansættelsesretschef Flemming Dreesen fra Dansk Arbejdsgiverforening skal du derfor lægge dine jobsamtaler uden for arbejdstiden, og du må heller ikke bare melde dig syg, hvis du er rask.

»Bryder du reglerne, kan du i yderste konsekvens blive bortvist og dermed fyret øjeblikkeligt. Det vil virksomheden være i sin gode ret til. Arbejdsgiveren skal ikke betale, hvis du ikke er syg, men i stedet bruger tiden på at søge andre steder hen,« siger Flemming Dreesen. Hverken Djøf eller Dansk Arbejdsgiverforening har haft tilfælde, hvor folk er blevet fyret, fordi de har løjet sig væk fra arbejdspladsen. Men der har sikkert været flere pinlige episoder, hvor ansatte er blevet opdaget i løgnen. For eksempel har Mette Høy Søndergaard, der er partner i karriere- rådgivningsfirmaet karrierecoach.dk, haft en kandidat, som meldte sig syg for at komme til jobsamtale. Da han kom frem til samtalen, mødte han sin nuværende chef, der var i spil til samme job.

»Det blev selvfølgelig en akavet situation. Det bedste er altid at tage en fuld fridag. På den måde kan du også fuldstændig fokusere på opgaven omkring jobsamtalen,« siger Mette Høy Søndergaard.

Stil krav til tidspunktet

Bliver du en del af et rekrutteringsforløb, er det en god ide? at planlægge frem i tiden. For har du først sagt ja til en samtale og brugt den første feriedag på den, kræver de fleste stillinger adskillige møder, før du enten bliver tilbudt jobbet eller skal tilbage til udskiftningsbænken. Ifølge Mette Høy Søndergaard tager almindelige funktionærstillinger typisk to samtaler, mens ledere og direktører kan se frem til tre måneder eller mere, før de mange samtaler og test er forbi. Her er det vigtigt fra begyndelsen at spørge ind til tidsforløbet. Spørgsmål, som hvor mange samtaler drejer det sig om, og hvornår ligger de, kan hjælpe dig med at planlægge fridagene i tide. »Men du skal heller ikke være bange for at sige, at du ikke kan på et bestemt tidspunkt. Det bør blive respekteret, og hvis ikke må du afgøre, hvor meget du vil have den pågældende stilling,« siger partneren i karrierecoach.dk.

I industrivirksomheden Danfoss er det ifølge HR Senior Director Lone Plesner sjældent, at kandidaterne prøver at rykke mødetidspunktet for en jobsamtale, når virksomheden indkalder 3-4 kandidater via mail. Det kan dog lade sig gøre, hvis det er nødvendigt. »Jobsamtalerne ligger typisk i den normale arbejdstid, så folk er fleksible og får rykket rundt på deres skema så det passer ind,« siger hun.

Danfoss har i dag 24.000 ansatte og cirka 1.000 jobsamtaler om året. Her sker der også rekruttering internt i virksomheden, og i et sådant tilfælde er det kandidatens egen opgave at få den fleksible arbejdstid på 37 timer til at passe.

»Vi har en stor frihed, så folk siger vel bare, at de skal til et møde et andet sted i virksomheden,« siger Lone Plesner.

Virkelighedens undskyldninger,

Hvad brugte du som undskyldning, sidste gang du skulle til jobsamtale?

»Min seneste undskyldning var blot at arbejde hjemmefra, hvad jeg alligevel gjorde et par gange om måneden. Og jeg arbejdede rent faktisk hjemme men indlagde så lige en jobsamtale i løbet af dagen.«

Anders Larsby, Revenue Manager, Cimber Sterling

»Jeg har i tidens løb været til mange jobsamtaler rundt omkring og har altid bare skrevet et kunde- eller partnermøde i kalenderen. I mit job holder ingen øje med, hvornår jeg kommer og går.«

Morten Petersen-Westergaard, Account Manager, Hitachi Data Systems

»Min seneste undskyldning var, da jeg arbejdede i New York, og min lillebror var på besøg fra Danmark. Jeg sagde derfor, at jeg skulle bruge en ekstra dag sammen med ham.«

Henrik Mose Nielsen,  Senior Solution Architect, Tectura USA

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display