Få drømmejobbet med den rigtige strategi

Drømmer du om en strålende karriere, skal du tænke og agere strategisk.

KARRIERE

Penge & Privatøkonomi har spurgt en række rådgivere, headhuntere og virksomheder, hvad de ser som opskriften for dig, der er ambitiøs og vil nå langt - eller endnu længere - i karrieren.

Et centralt spørgsmål er, om du på længere sigt vil være specialist eller generalist. Vil du dygtiggøre dig inden for et felt, eller har du ambitioner om at arbejde på ledelsesniveau på højt plan og sigter mod en titel som CEO? Jo tidligere du finder ud af det, jo bedre. Det er nemlig afgørende for, hvordan du bør forme din karriere.

Shop rundt, mens du kan

Den vigtige erfaring fra forskellige funktioner kan du få ved at skifte internt i en virksomhed eller mellem forskellige virksomheder - og det er nemmere at lave skift først i karrieren end senere.

»Er du kommet højt op og måske er blevet director for en funktion, er det svært at shoppe rundt,« siger Jesper Johansen, der er HR-chef i Novozymes Europa. Han peger på, hvordan du kan skifte mellem funktioner:

»Har du arbejdet med marketing og branding, kan du eksempelvis søge over i salg eller kommunikation for at en bredere palette på dit CV.« Henning Korsbæk Frandsen er ledelsesrådgiver hos interesseorganisationen Lederne og oplever jævnligt, hvordan folk, der egentlig ønsker og har uddannelsen til en generalistkarriere, sidder fast som specialister.

Tjek kulturen

Når du tjekker potentielle arbejdspladser, så undersøg, hvordan virksomheden passer ind i din karriereplan. Hvad er der af muligheder, og hvordan er kulturen?

»Er det en virksomhed, hvor der er muligheder for avancement? Har de samme folk siddet i de samme stillinger i mange år, er der sandsynligvis ikke så store muligheder for at komme højt op, og du vil ramme et glasloft,« siger Niels Prehn fra People & Performance.

På samme måde kan kulturen i virksomheden blive en hæmsko for dig.

Drop for mange skift

Går din plan på at hente erfaringer og avancere fra virksomhed til virksomhed, så skift ikke for ofte.

»Alle kan komme ud for hurtige skift. Måske var det ikke det rette match, en virksomhed lukkede

måske kort efter ansættelsen, eller ægtefællen blev udstationeret. Men er det et gennemgående træk i CV’et, og er der ikke gode forklaringer, så er det, om ikke diskvalificerende, så tæt på,« siger HR-chef Anne Tang Magnussen fra Carlsberg og peger på, at hyppige skift især tidligt i karrieren sjældent er en god idé. Det kan indikere, at du har svært ved at finde dig til rette i en organisation.

Flere headhuntere og karriererådgivere peger på 2-3 år i hver virksomhed som passende.

Se mulighederne i din stilling

Men uanset hvordan du planlægger din vej op ad karrierestigen, så vær aldrig så fokuseret på dit næste skridt, at du glemmer at præstere og se mulighederne i den stilling, du sidder i. »Husk at performe i det job, du sidder i. Hvis du tænker alt for meget på det næste job, så overser du ofte mulighederne der, hvor du er,« lyder det fra HR-direktør Peter Hansen i Københavns Lufthavne.

Læs hele artiklen i Penge & Privatøkonmi nr. 11, der udkommer den 23. oktober 2012.

 

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display