Få dit eget gyldne håndtryk

Nøglen til dit gyldne håndtryk er at forholde sig til sin egen fremtidige fyring, allerede når man bliver ansat. Og siger du selv op, har du faktisk også gode chancer for at presse citronen. Vi afdækker mulighederne.

KARRIERE

I det sekund drømmejobbet er i hus, og lønnen er på plads, har du kun én vigtig opgave, før du skriver den endelige ansættelseskontrakt under: At få afgjort, hvad det skal koste din nye arbejdsgiver at komme af med dig igen. For det er ikke kun topdirektører, der kan få håndtryk fyldt med pengesedler, når de forlader en stilling. Ledere, mellemledere, specialister, ja faktisk næsten alle typer medarbejdere med blot en smule forhandlingslyst brusende rundt i blodet kan og bør sikre sig en ekstra check, når karrieren skal fortsætte i en ny virksomhed.

Med en smule omtanke, ekstra forberedelse og taktik kan du opnå aftrædelsesvilkår, der er langt bedre, end overenskomsten tilbyder. Din gevinst kan hurtigt løbe op i 3-6 måneders ekstra løn, og hvis du er dygtig, kan du faktisk ende med tredobbelt løn i en periode, næste gang du skifter job – nemlig løn under fritstilling, fratrædelsesgodtgørelse samt lønnen i dit nye job.
Du skal mindst gå efter at starte med tre måneders opsigelsesvarsel fra dag ét. De har ansat dig, fordi de vil have dig, og derfor skal de betale for din tryghed.


Og husk, at uanset hvor dygtig og flittig du er, er du aldrig garanteret mod en fyring. Dit firma kan komme i økonomiske vanskeligheder, så organisationen må slankes. Din jobfunktion kan blive outsourcet, en fusion med konkurrenten kan føre omstruktureringer med sig, eller måske gør et strategisk kursskifte dine evner overflødige.

 

Så forbered det værste – og gør det allerede, når du siger ja tak til dit nye drømmejob. Det er her, mens både du og din kommende chef er glade og forventningsfulde, at du i din ansættelseskontrakt skal sikre dig gode vilkår, hvis du en dag måtte blive fyret. Her får du opskriften på, hvordan du skal gøre.

 

 

Hav overblik og is i maven

 

Lønnen er altid det første, der forhandles på plads. Når I er enige om, hvad du skal koste i fremtiden, handler det om at fylde maven med is og sikre dig en ekstra økonomisk sikkerhed. Her skal du overveje et hav af ting, som først for alvor kommer til at betyde noget, den dag du forlader jobbet. Men du kan være helt sikker på, at hvis du ikke skænker dem en tanke nu, bliver du spist af med de ringeste standardvilkår, der findes. Hvis du er funktionæransat, hvad langt de fleste er, er du også som udgangspunkt omfattet af en prøvetid på tre måneder.

 

I den periode kan du sparkes ud med 14 dages varsel. Det skal du have strøget af kontrakten. Men her stopper det ikke. For i en funktionæraftale skal du have været ansat i et halvt år, inden dit opsigelsesvarsel overstiger en måned. Det vil skabe et vakuum i husholdningsbudgettet for mange, hvis jobbet pludselig fordufter, og der kun går én månedsløn ind på kontoen, inden pengestrømmen stopper.

 

Du skal mindst gå efter at starte med tre måneders opsigelsesvarsel fra dag ét. De har ansat dig, fordi de vil have dig, og derfor skal de betale for din tryghed. Du skal især være grådig, hvis du er blevet headhuntet. Jo mere specialiseret og eftertragtet du er, jo mere kan du slippe af sted med. Og få opsigelsesvarslet garneret med to andre elementer i din ansættelseskontrakt: krav på fritstilling og ingen lønmodregning.

 

 

En attraktiv fritstilling

 

Lønmodregning betyder, at din forhenværende arbejdsplads kan trække dig det beløb i løn om måneden, du tjener det nye sted. Det er dog kun relevant, hvis du har et opsigelsesvarsel, der løber længere end tre måneder. Ifølge Funktionærloven må man nemlig ikke lave lønmodregning i de første tre måneder af opsigelsen. Men dit krav om fritstilling er derimod særdeles vigtigt. For bliver du fritstillet, kan du også gå ud og søge job fra dag ét.

 

Og bingo – så får du dobbelt løn, hvis du kommer i arbejde, inden opsigelsesperioden er omme. Hvis ikke du er sikret fritstilling i din ansættelseskontrakt, kan kravet til gengæld være svært at komme igennem med ved en fratrædelse.

 

Som Christian Kurt Nielsen, adm. direktør i rekrutteringsfifirmaet Mercuri Urval, siger: “Hvis jobbet er af en sådan karakter, at man sagtens kan udfylde det i en opsigelsesperiode, er det hamrende irriterende, hvis vedkommende siger op med tre måneders varsel, men forventer at blive fritstillet. Omvendt er der jobs, hvor man måske bliver sagt op og egentlig ikke fungerer så godt med kundekontakt og sådan noget. Her har arbejdsgiveren et ønske om at slippe så billigt som muligt, så her vil arbejdsgiveren forhandle om måske at slippe for lidt af den resterende løn mod at fritstille medarbejderen hurtigst muligt,”

 

 

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display