Du skal arbejde dig til tops i dit firma

Der er en udpræget tendens til, at de store C20-virksomheder rekrutterer deres holdkaptajn internt.

KARRIERE

Du har størst mulighed for at score en topstilling, hvis stillingen bliver ledig i den virksomhed, du i forvejen arbejder i. For hele 79 procent af C20-selskabernes danske høvdinge er rekrutteret internt, viser Penge & Privatøkonomis analyse.

Og det billede går igen i Danmarks 82 største virksomheder, fortæller samfundsforsker Christoph Ellersgaard, der har studeret fænomenet og er medforfatter til de danske topdirektørers kollektive biografi, Firmaets Mænd:
»Den interne kandidat har en stor fordel i forhold til resten af feltet. Han har virksomhedens tillid, et indgående kendskab og en masse erfaring, som udefrakommende vil skulle bruge en masse tid og energi på at opbygge,« forklarer Christoph Ellersgaard.

Hvis det ikke er muligt at finde en passende kandidat blandt firmaets egne mænd, bliver chefen hentet fra et større netværk omkring det danske erhvervlivs top. Ifølge Christoph Ellersgaard tæller netværket 170 personer, der sidder på kryds og tværs i chefstillinger og virksomhedsbestyrelser. Samfundsforskeren kalder det et slags Folketinget for topvirksomheder.

Den helt rigtige profil
Går vi helt tæt på gruppen af nuværende og tidligere topchefer, tegner der sig et billede af en meget homogen flok. Eksempelvis har de stort set kun gjort karriere indenfor erhvervslivet. De er hverken tidligere politikere eller overhoppere fra andre sektorer. Til gengæld kommer langt de fleste fra samfundets øverste lag - enten overklassen eller den højere middelklasse.

»Der er også en tendens til, at cheferne ender i de samme virksomheder som farmand. Der er en udbredt virksomhedskultur, hvor de stærkeste rekrutter låner deres forældres netværk. Der foregår et benhårdt socialt spil på direktionsgangen - og det gælder om at ligne sine åndsfæller fra chefkontorerne og bestyrelseslokalet,« siger Christoph Ellersgaard.

Selv om der er meget større fokus på videregående uddannelser nu end tidligere, så mener samfundsforskeren ikke, at universitetsgrader er den afgørende forskel. Efter Christoph Ellersgaards bedste overbevisning vil det vigtigste i fremtiden stadig være familiebaggrunden.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display