Discountløn hos stjernearkitekt

Hvis den internationale stjernearkitekt Bjarke Ingels skulle lønne på niveau med resten af branchen, ville virksomheden få underskud.

KARRIERE

Den prisbelønnede tegnestue BIG på Nørrebro i København er med rekordfart blevet kendt i hele verden.

Men succesen er sket på baggrund af nogle af branchens klart laveste lønninger.

Det skriver Berlingske Business.

Avisen har gennemgået regnskaber fra førende danske arkitektfirmaer. Og her viser det sig, at BIG i gennemsnit betaler de ansatte 296.000 kroner om året plus pension.

Et beløb, der er mellem 200.000 og 300.000 kroner lavere end gennemsnitslønnen hos andre elite-tegnestuer.

BIG har et kolossalt forbrug af praktikanter eller udenlandske næsten-færdige-arkitekter ansat på en minimumsløn, der svarer til en dansk SU. Samtidig er gennemstrømningen ganske stor på BIG, og det er ikke unormalt, at tegnestuen tager op til 50 nye ansatte ind på et år,” siger en anonym arkitekt til Berlingske.

Ifølge Berlingskes beregninger ville Bjarke Ingels’ overskud forsvinde, hvis han skulle lønne som resten af branchen.

Danmarks største arkitektfirma, C.F. Møller, med 270 ansatte – heraf ni ulønnede praktikanter – kalder BIG’s lønninger for “klart konkurrenceforvridende”.

“De unge tegnestuer kan afsætte langt flere timer til at udarbejde konkurrencebud. Derfor forventer mange bygherrer i dag, at man får så omfattende materiale ved konkurrencer, at det er tæt på umuligt at få økonomi i det,” siger Julian Weyer, partner i C.F. Møller til Berlingske.

Brancheforeningen Danske Ark vil kun udtale sig om branchen generelt og ikke BIG specifikt.

“Vi har ingen grund til at tro, at overenskomsten ikke overholdes i vores medlemsvirksomheder. Med hensyn til at forskelle i gennemsnitslønnen, så er der stor forskel på, om man fortrinsvis beskæftiger unge eller ældre, i hvilket omfang man har tillæg, og i hvilket omfang man beskæftiger studerende,” siger vicedirektør Tina Munch til Berlingske.

Berlingske har ikke fået en kommentar fra Bjarke Ingels selv.

Anbefalede artikler

Cxense Display