Din løn bliver ædt op af stigende priser

Danskernes løn ædes op af stigende priser. Faktisk har alle, både offentligt og privat ansatte, oplevet reallønsfald det seneste år.

KARRIERE

Hvis pengene ikke rækker så langt i supermarkedet, som de gjorde tidligere, er det ikke så underligt.

Alle lønmodtagere har det seneste år oplevet et reallønsfald; altså at priserne er steget mere end lønningerne.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

De viser, at lønnen i den private sektor det seneste år er steget med 1,9 procent. Men da priserne i samme periode er steget med 2,7 procent, har privatansatte reelt fået færre penge mellem hænderne.

Også ansatte i stat og kommuner har det seneste år oplevet en negativ realløn. Og det vil fortsætter, forudser hovedforbundet FTF, der organiserer godt 450.000 offentlige og private ansatte.

Ikke mindst fordi priserne på fødevare, benzin og andre forbrugsvare fortsætter med at stige. I maj var inflationen på hele 3,1 procent, mens lønningerne det kommende år forventes at stige med ca. 2 procent.

Også forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen, forventer, at danskerne må spænde livremmen ind – i hvert fald i år.

“Der er ikke udsigt til lønstigninger så langt øjet rækker. Og det ser skidt ud med især energipriserne. Især benzin og el suger købekraften. Det eneste positive er, at renterne ser ud til at holde sig i ro,” siger hun.

Alligevel forventer Nordea positiv realløn i 2012 på 0,5 procent. Det skyldes ikke mindst forventninger om, at inflationen vil falde.

Reallønnen er faldet støt siden 2009 – det står i kontrast til 90’erne og 00’erne, hvor danskernes købekraft bare steg og steg.

Gennem de sidste 15 år er danskernes købekraft steget med 23 procent, viser beregninger fra FTF.

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display