Danskere er Nordens amerikanere

I forhold til svenskere, nordmænd og finner er de danske ledere meget mere målrettede.

KARRIERE

Ledere fra vores nordiske nabolande Norge, Sverige og Finland beskriver danske ledere, som de mest målrettede. Det siger professor Gillian Warner-Søderholm fra BI Handelshøyskolen i Oslo, der igennem seks år har forsket i de nordiske kulturforskelle inden for ledelse. 

Udtalelserne bygger blandt andet på egen forskning, der er blevet sammenlignet med tal fra det såkaldte Globe-projekt, der er et internationalt forskningssamarbejde mellem 170 forskere fra 62 forskellige lande. Tilsammen har de indsamlet data fra omkring 17.300 ledere verden over.

I et interview i Ledelse i Dag fra Lederne udtaler Gillian Warner-Søderholm, at det som udgangspunkt er en styrke at danskerne er målrettede og resultatorienterede:

»I får tingene gjort og tilmed hurtigere end mange af jeres nordiske kolleger. Men der kan også være en svaghed i det. I resten af Norden vil man nok mene, at I vil tilføre værdi til det kommunikative budskab, hvis I går mere op i at bygge relationer og på at opbygge konsensus.«

De nordiske ledere
Ifølge professor Gillian Warner-Søderholm er der store forskelle på, hvordan chefer agerer i de nordiske lande. Specielt danskerne adskiller sig fra resten af flokken.

Norske ledere er mere direkte og fåmælte - og lægger vægt på ligestilling og at arbejde sammen i grupper og teams.

Svenske ledere er vant til at diskutere sig frem til en konsensusløsning og holder af smalltalk.

Danskerne er Nordens amerikanere: individualister, målbeviste og resultatorienterede og vil gerne have indflydelse på opgaveløsningen.

Finnerne er macho-landet med mest hierarki, mindst ligestilling og mindre vægt på sociale kompetencer.

 

Tags

Anbefalede artikler

Cxense Display