Chefforhandler: Lønkrav kvæles af krisen

Lønmodtagernes hovedforhandler fastslår nu, at medlemmerne højest kan forvente lønstigninger på niveau med prisstigningerne.

KARRIERE

Arbejdsgiverne skal ikke være bange for tårnhøje lønkrav fra lønmodtagerne.

Topforhandleren for de industriansatte, Thorkild E. Jensen, slår nu fast, at markante lønstigninger ikke er et hovedkrav ved de kommende overenskomstforhandlinger.

“Vi er jo nødt til at forholde os til den økonomiske virkelighed, så alene det, at vi kan bevare reallønnen, vil være godt. Og det skal være den måde, vi går til forhandlingerne på,” siger Thorkild E. Jensen, formand for CO-industri, ifølge Berlingske.

Fagbevægelsen vil i stedet gå efter mere uddannelse, bedre forhold for seniorer og flere praktikpladser til lærlinge.

“Vi så gerne, at vores medlemmer får noget videreuddannelse, så de får mulighed for at kunne arbejde på virksomheden og så samtidig uddanne sig til ingeniør eller maskinmester. Det ville tage lidt længere tid, men man ville have en indtægt, samtidig med at man studerede,” siger Thorkild E. Jensen i interviewet, som bringes i sin fulde længde i CO-magasinet på mandag.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet Jesper Due viser lønmodtagernes løntilbageholdenhed, at de er i stand til at tilpasse sig krisen.

“Fagbevægelsen ønsker så med kravet om mere uddannelse at vise, hvordan vi skal genvinde konkurrenceevnen – nemlig ved at konkurrere på kvalifikationer,” siger han til Berlingske.

Arbejdsgiverne i DI har ikke ønsket at kommentere udmeldingen fra CO-industri.

Forårets forhandlinger på industriens område får afgørende betydning for godt 600.000 danskeres løn- og arbejdsvilkår.

Tags

Cxense Display